Ana Sayfa Muhasebe Otomatik fotoğraf çekme kabinleri için şube işyeri açılışı yapılır mı?

    Otomatik fotoğraf çekme kabinleri için şube işyeri açılışı yapılır mı?

    Otomatik fotoğraf çekme kabinlerinde, sınırlı bazı işlemlerin herhangi bir personel kullanımı olmaksızın otomatik olarak müşteriler tarafından yapılıyor olması durumunda, bu kabinlerin işletmenizin bir şubesi olarak kabul edilmesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında işyeri olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    594
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    11395140-105[156-2014/VUK2-8154]-50306

    17/04/2015

    Konu

    :

    Şube Bildirimi

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, işletmenize ait olup iş açısından uygun olan çeşitli yerlere kurduğunuz otomatik fotoğraf çekme kabinlerinin işyeri (şube) sayılıp sayılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşüne başvurulduğu anlaşılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesine göre, ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir.

    Bu madde hükmüne göre, mükelleflerin ticari, sınai ve zirai faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin işyeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin “faaliyetin icrasına tahsis edilmesi” veya faaliyetin icra edildiği “yer” olma özelliğini taşıması şarttır.

    Bu itibarla, söz konusu otomatik fotoğraf çekme kabinlerinde, sınırlı bazı işlemlerin herhangi bir personel kullanımı olmaksızın otomatik olarak müşteriler tarafından yapılıyor olması durumunda, bu kabinlerin işletmenizin bir şubesi olarak kabul edilmesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında işyeri olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOtel olarak kiraya verilen gayrimenkulün kira gelirlerini hangi hesapta takip edeceğiz?
    Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğinden faydalanan personel iş yerinin kapalı olduğunu gerekçe göstererek tazminatını talep edebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz