Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ortak olmayan, sadece huzur hakkı alan ve belli bir iş yapmayan YK...

    Ortak olmayan, sadece huzur hakkı alan ve belli bir iş yapmayan YK üyelerinin sigortalılık durumu nedir?

    596
    0

    Daha önce anonim şirketlerin ortak olmayan YK üyelerinin sigortalılık durumunu sordum gelen cevap biraz kafamı karıştırdı. Benim öğrenmek istediğim konu, ortak olmayan, sadece huzur hakkı alan ve belli bir iş yapmayan YK üyelerinin sigortalılık durumu nedir?

    Şirkete ortak olmayan yönetim kurulu üyelerinin, şirket tüzel kişiliği ile aralarındaki ilişkinin vekalet akdine tabi olması nedeniyle –aralarında bir hizmet akdi bulunmamasının doğal sonucu olarak- Kanunun 4. maddesinin birinci fırkasının a bendinin hükmü gereği zorunlu sigorta kapsamında değerlendirilemezler. Ayrıca bu kişiler Kanunun 4. maddesi ile düzenlenen zorunlu sigortalılık statülerinin kapsamında da değillerdir. Son olarak tekrarlamakta fayda var ki, şirkete ortak olmayan yönetim kurulu üyelerinin, bu görevlerinin yanında ayrıca şirket içerisinde hizmet akdine bağlı olarak çalıştırılmaları halinde bu kişiler Kanunun 4/1-a maddesi gereği sigortalı olacaklarıdır.


    Yönetim kurulu başkanı huzur hakkı ücret artışı için, nasıl bir yol izlemem gerekir? Genel kurulda karar alınacak deniyor. Genel kurul kararı almadan huzur hakkı ödemesinde artış yapabilir miyiz?

    Genel kurul kararı olmadan huzur hakkı bedelinde artış yapılamaz.


    Asgari ücretin 2022 Yılında vergi dışı kalması, huzur hakkı alan şirket yöneticileri için de geçerli midir? 

    Huzur hakkı GVK 61. maddesine göre ücrettir. Gelir vergisi ve Damga vergisi istisnasından yararlanır.


    2022 yılında asgari ücret vergi dışı huzur hakkı olan limited şirkette verilen huzur hakkı da bu kapsamda asgari ücret kadar kısmı vergisinden muaf mıdır?

    Muaf değil istisnadır. Vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına İSTİSNA denir. 

    Buna karşılık, yine kural gereği mükellef olması gereken kişi ya da grupların vergi yükümlülüğü dışında kalmalarına MUAFİYET denir. GVK 61. maddesindeki ücret tanımında Huzur hakkı da Ücret olarak tanımlanmıştır. 

    Şirketlerde veya benzer kuruluşlarda ödenen huzur hakları için Asgari ücret kadarlık ücret ödenmesinde hesaplanan GV ve DV istisnadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşveren sistemden iş kazasının bildirimini geçmiş ya da ileri bir tarihe göre girebilir mi?
    Sonraki İçerikBilgisayar programı direk gider yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz