Ana Sayfa Muhasebe Önceki yıllarda aktifleştirdiğimiz taşınmaz için cari yılda yapmış olduğumuz harcamaların amortisman yılını...

Önceki yıllarda aktifleştirdiğimiz taşınmaz için cari yılda yapmış olduğumuz harcamaların amortisman yılını nasıl belirleyeceğiz?

Önceki yıllarda aktifleştirdiğimiz taşınmaz için cari yılda yapmış olduğumuz harcamaların amortisman yılını nasıl belirleyeceğiz?

670
0

2018 yılında aktifleştirdiğimiz taşınmaz (bina) için 2019 yılı ya da sarkan yıllarda yapacağımız ek harcamaların da (teras yapımı, kapı yenilenmesi vb.) amortismana tabi iktisadi kıymet olarak mütalaa edilip bina amortisman oranı üzerinden (% 2) amortisman ayırmamız gerektiği yönünde odanızdan görüş almıştık. Bu örnek üzerinden binaya yapacağımız harcamaların faydalı ömrü bina alımının (2018’de alınan binanın faydalı ömrü 2067 yılı sonunda sona ereceğine göre) faydalı ömrü ile aynı mı olur? 2018 yılında alınan binanın faydalı ömrü 50 yıl amortisman oranı % 2 ise 2019 yılında aynı binaya yapılacak harcamaların faydalı ömrü de 49 yıl ve amortisman oranı % 2,040816326 şeklinde mi olur?

2019 yapılan ilaveler için 252 hesap da alt hesap açılarak amortisman ayrımı 2019’dan itibaren başlayarak 50 yıl uygulanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

 

https://www.muhasebenews.com/binalardan-amortisman-ayirmak-icin-tapunun-nasil-duzenlenmis-olmasi-gerekir/

 

https://www.muhasebenews.com/amortisman-hesabinda-satin-aldigimiz-arsa-uzerine-insa-ettigimiz-binanin-maliyetine-arsa-bedeli-eklenebilir-mi/

 

https://www.muhasebenews.com/kiralanan-limanlara-yapilan-yeni-binalara-amortisman-ayiracak-miyim/

 

 

Önceki İçerikBankadan kullandığımız döviz kredisi için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği binde bir vergi kesilir mi?
Sonraki İçerikNoterden satın aldığımız 2. el aracın amortisman değeri nasıl belirlenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz