Ana Sayfa Dünya OECD: COVID-19 salgını Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü işsizlik krizlerinden...

OECD: COVID-19 salgını Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü işsizlik krizlerinden birini tetikledi  

COVİD-19 OECD ülkelerini nasıl etkiledi?

564
0

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı rapora göre, COVID-19 salgını Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü işsizlik krizlerinden birini tetikledi. Krizin yoksulluğu ve eşitsizliği artıracak ve gelecek yıllar boyunca hissedilecek bir etki yaratması ile ilgili gerçek bir tehlike var. Ülkelerin şimdi bu iş krizinin toplumsal bir krize dönüşmesini engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerekiyor. Daha iyi ve daha dayanıklı bir işgücü piyasasının yeniden yapılandırılması, gelecek için ve gelecek nesiller için önemli bir yatırımdır.

Salgın ve kısıtlama önlemlerinin etkileri, OECD ekonomilerini vurduğunda, milyonlarca insan işe gidemedi ve bu da faaliyette olağanüstü bir düşüş ve benzeri görülmemiş iş kayıpları ile sonuçlandı. 2008 mali krizinin ilk birkaç ayına kıyasla, bazı ülkelerde 10 kata kadar daha az saat çalışıldı.

Milyonlarca insan ücretsiz izne çıkarılırken veya daha az saate çalışırken, diğer milyonlarca kişi ise işlerini tümüyle kaybetti.

İşsizliğin, 2019 yıl sonunda %5,3’ten 2020 sonuna kadar OECD ülkelerinde yaklaşık %10’a ulaşması ve ikinci bir salgın dalgası yaşaması durumunda %12’ye kadar çıkması öngörülmektedir. 2021 yılına kadar herhangi bir istihdam toparlanması beklenmiyor.

İster yüksek işsizlik, isterse daha az saat çalışan insanlar olsun, salgının işler üzerindeki etkisi tüm ülkelerde aynı ölçüde hissedilmedi.

Bazı ülkelerde işverenler, işçilere ücretlerini ve işlerini korumalarına izin verirken saatleri azaltmak için iş garantisi programlarını kullandılar. Bu ülkelerde salgının tam etkisinin henüz hissedilmemiş olması muhtemeldir. Diğerlerinde, işsizlikte eşi görülmemiş bir sıçrama oldu, ancak birçok işçi ekonomiler canlandıkça ve faaliyetler arttıkça işlerine (veya yeni buldukları işlere) dönecek.


Kaynak: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: http://www.oecd.org/employment-outlook/
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVefat eden şirket ortağının varisleri adına verilecek veraset beyannamesinde şirketteki hisseleri nasıl yazılır?
Sonraki İçerikÇocukları engeli olan çalışan eşlerin ikisi de engellilik indiriminden yararlanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz