Ana Sayfa İstatistik OECD 2018 PISA sonuçları açıklandı

OECD 2018 PISA sonuçları açıklandı

1006
0

OECD 2018 PISA sonuçları açıklandı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı 2018 PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) raporuna göre, OECD ülkelerindeki dört öğrenciden biri, en temel okuma görevlerini bile tamamlayamıyor, bu da giderek daha geçici ve dijital dünyada yaşamları boyunca yollarını bulmakta zorlanacakları anlamına geliyor. Bu sonuç, OECD’nin okul sistemlerinin kalitesini, eşitliği ve verimliliğini değerlendiren en son PISA küresel eğitim testinin bulgularından biridir.

OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile, öğrencilerin okuma, matematik ve fen bilimlerinde ne bildiklerini ve bu bildikleriyle ne yapabileceklerini test edip incelenir. Bugüne kadarki öğrenci öğrenim çıktılarının en kapsamlı ve titiz uluslararası değerlendirmesini sunar. PISA’dan elde edilen sonuçlar, dünyanın dört bir yanında elde edilen öğrenme çıktılarının kalitesini ve eşitliğini göstermekte ve eğitimcilerin ve politika yapıcıların diğer ülkelerde uygulanan politika ve uygulamalardan haberdar olmalarını sağlar.

OECD’nin 2018 PISA programı, 79 ülkede ve ekonomideki 15 yaşındaki yaklaşık 600.000 öğrenciyi okuma, bilim ve matematik konularında test etti. Özellikle okuma konusuna odaklanıldı ve çoğu öğrenci bu testi bilgisayarda gerçekleştirdi.

Özellikle gelişmiş ülkelerde, son on yılda eğitim-öğretim harcamaları %15 oranında artmasına rağmen, performanslarında çok az iyileşme görüldü. Okuma testinde, Pekin, Şangay, Jiangsu ve Zhejiang (Çin) ve Singapur’daki öğrenciler, diğer ülkelere göre önemli ölçüde daha yüksek puan aldı. Bu konudaki en iyi OECD ülkeleri ise Estonya, Kanada, Finlandiya ve İrlanda oldu.

Öğrenci refahının artışı da ele alındı. Her ne kadar memnun öğrencilerin payı 2015 ve 2018 yılları arasında 5 puan düşse de OECD ülkelerindeki üç öğrenciden yaklaşık ikisinin hayatlarından memnun odluğu bildirdi. Neredeyse her ülkede, kızlar erkeklerden daha fazla başarısız olmaktan korkuyordu. Her dört öğrenciden biri, OECD ülkeleri arasında ayda en az birkaç kez zorbalık yapıldığını da bildirdi.

OECD ülkelerinde yaklaşık 10 öğrenciden 1’i ve Singapur’da 4 öğrenciden 1’i okuma alanında en yüksek seviyede yer almaktadır. Ancak, sosyo-ekonomik açıdan avantajlı ve dezavantajlı öğrenciler arasındaki fark çok açıktır: OECD ülkelerindeki öğrencilerin en zengin %10’unun okuma seviyesi, en fakir %10’dan yaklaşık üç yıl ileridedir. Fransa, Almanya, Macaristan ve İsrail’de bu fark dört yıldır.

Yine de bazı ülkeler son birkaç yılda etkileyici bir gelişme göstermiştir. Portekiz, mali krizden çok etkilenmesine rağmen çoğu OECD ülkesi seviyesine yükselmiştir. İsveç, 2012’den bu yana her üç konuda da iyileşme kaydetti ve önceki düşüşleri tersine çevirdi. Türkiye de 15 yaşındaki çocukların okuldaki payını ikiye katlayarak ilerleme kaydetmiştir.

PISA Türkiye verilerine bakıldığında, Türkiye’nin PISA 2018’deki ortalama performansı, her üç konuda da (Okuma, Matematik, Fen Bilimleri), 2009 veya 2012’de gözlemlenenden önemli ölçüde farklı değildi ve 2003 ve 2006’da gözlemlenen düzeyden önemli ölçüde daha yüksekti. Tüm yıllara ait sonuçlar göz önüne alındığında, PISA 2015 sonuçları olağandışıydı ve ne 2012 ile 2015 arasındaki düşüş ne de 2015 ile 2018 arasındaki iyileşme uzun vadeli bir durumu yansıtmıyor.

  • Türkiye’deki öğrenciler okuma, matematik ve fen bilimlerinde OECD ortalamasının altında puan aldı.
  • OECD ortalamasına göre, Türkiye’deki öğrencilerin bir kısmı, en az bir konuda en yüksek yeterlilik seviyelerinde (Seviye 5 veya 6) performans gösterdi ve yine öğrencilerin bir kısmı, en az bir konuda asgari düzeyde bir yeterlilik seviyesine (Seviye 2 veya daha yüksek) ulaştı.
  • Türkiye’deki öğrencilerin %3’ü okuma konusunda en iyi performansı gösterdi. Bu da PISA okuma testinde 5. veya 6. Seviyeye ulaştıklarını gösteriyor (OECD ortalaması: %9).
  • Türkiye’deki öğrencilerin %63’ü matematikte 2. veya daha yüksek seviyeye ulaştı (OECD ortalaması: %76).
  • Türkiye’de öğrencilerin %5’i matematikte Seviye 5 veya daha yüksek puan aldı (OECD ortalaması: %11).
  • Türkiye’deki öğrencilerin %75’i fen bilimlerinde 2. veya daha yüksek seviyeye ulaştı (OECD ortalaması: %78).
  • Türkiye’de öğrencilerin %2’si fen bilimlerinde en iyi performansa ulaştı, bu da Seviye 5 veya 6’da yeterli olduklarını gösteriyor (OECD ortalaması: %7).

PISA 2018’e katılan tüm ülkelerde ve ekonomilerde, kızlar OECD ülkeleri genelinde ortalama 30 puan alarak okuma alanında erkeklere kıyasla önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi. Türkiye’de, okumadaki cinsiyet farkı (25 puan), ortalama farktan önemli ölçüde farklı değildi. Aradaki fark, 2009’da gözlemlenenden daha düşüktü (43 puan) ve hem erkek hem de kız çocuklarının performansının dönem boyunca sabit kaldı.

Türkiye’de öğrencilerin %44’ü (OECD ortalaması: %67) hayatlarından memnun olduklarını bildirdi (10 puanlık yaşam memnuniyeti ölçeğinde 7 ile 10 arasında bildirim yapan öğrenciler).

Türkiye’deki öğrencilerin %81’i bazen ya da her zaman mutlu hissettiğini ve öğrencilerin yaklaşık %13’ü daima üzgün olduğunu bildirdi.

Türkiye ile ilgili daha detaylı PISA verileri için http://www.oecd.org/pisa/publications/PISA2018_CN_TUR.pdf (İngilizce) adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynak: 1- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: http://www.oecd.org/education/young-people-struggling-in-digital-world-finds-latest-oecd-pisa-survey.htm
2- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) – PISA / Link: http://www.oecd.org/pisa/publications/pisa-2018-results.htm
3- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) – PISA-Türkiye Verileri / Link: http://www.oecd.org/pisa/publications/PISA2018_CN_TUR.pdf
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşverenlerin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla çalışanlarını bilgilendirmesi gereken hususlar nelerdir?
Sonraki İçerik5746 sayılı kanun kapsamında sağlanan sigorta prim desteğinin kapsamı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz