Ana Sayfa Vergi Ödenmeyen kiralar muhtasar beyannamede gösterilir mi?

Ödenmeyen kiralar muhtasar beyannamede gösterilir mi?

Pandemi döneminde müşterilerimizin neredeyse tamamı kira ödemediler. Muhtasarda stopaj beyan etmem gerekir mi? Ödenmeyen kiralar muhtasar beyannamede gösterilir mi?

681
0

Pandemi döneminde müşterilerimizin neredeyse tamamı kira ödemediler. Muhtasarda stopaj beyan etmem gerekir mi?

Kira ödemesi varsa gelir vergisi stopajı yapılır ve hesaplanan vergi ödenir.

Gerçek kişinin üzerine dükkân tapulu bir gayrimenkul var. Bu dükkân boş.

Kişi 01.07.2020’de vergi mükellefi oldu. Ancak dükkânı işletme aktifine almadık. Dükkânı şahsi olarak şimdi kiraya verecek ve kiralayan stopaj ödeyecek. Mükellef de yıllık beyanına bu geliri GMSİ olarak ekleyip stopajı düşecek geçici vergi de ise bir bu kira geliri ile ilgili bir işlem yapılmayacak. Bu uygulama VUK ve gelir vergisi kanunu yönünden uygun mudur?

İşletmeye kayıtlı olmayan Dükkândan elde edilen Gelir GMSİ’dir.

Kiracı brüt kiradan %20 GV stopajı yapacak net kira bedelini Bankaya yatıracak. GMSİ’den geçici vergi hesaplanmaz.

Aktife kayıtlı olmayan iş yeri kira geliri için Fatura düzenlenmez. KDV hesaplanmaz.

Elde edilen kira geliri GVK 86. maddedeki koşullara ve rakamsal tutarlara göre Yıllık GV beyannamesi verilir veya verilmez.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTüketici güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,7 oranında azaldı
Sonraki İçerikBelediye tarafından yeşil alan, yol ve idari alan olarak belirlenen taşınmazların devrinde veraset ve intikal vergisi ödenecek mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz