Ana Sayfa Vergi Ödenmeyen kiralar için stopaj bildiriminde bulunmalı mıyız?

    Ödenmeyen kiralar için stopaj bildiriminde bulunmalı mıyız?

    443
    0


    Şirket adresi dışında, gerçek kişiden kiralanan daire lojman olarak kullanılmaktadır. Vergi Dairesi Başkanlığının özelgesine göre ;’Şirketinizce kiralanan ve personele lojman olarak tahsis edilen konutlar, personele sağlanan menfaat olarak ücret kapsamında değerlendirildiğinden ve söz konusu konutlara ilişkin kira bedelleri, kurum kazancının tespitinde ücret gideri olarak dikkate alınacağından, KİRA GİDERİ olarak ayrıca dikkate alınmasının mümkün olmayacağı tabidir.’ bilgisi bulunmaktadır. 

    -Gerçek kişiden Kiraladığımız lojmanın Gelir Vergisi kanunu Madde 94/5a maddesine göre stopaj yapmalı mıyız?

    Gerçek kişiye yapılan kira ödemesinin muhasebe kaydının hangi hesaplar kullanılarak yapılması gerekmektedir?

    Gelir vergisi Stopajı yapılacak (31/05/2021 tarihine kadar % 10 daha sonraki sürelerde % 20 

    Giderleşme ücret giderlerini hangi hesaba yazıyor iseniz o hesaba yazılacaktır. 

    760/770 (B) 360 

    (A) 102 (A)

    2020 Pandemi döneminde nisan ve mayıs ayı kiraları ödenmemiş sisteme tahakkuk edilmiştir. 2021 yılı başında kiralayan ile kiracı aralarında anlaşmış bu dönemdeki kira bedelinden (kiralayan alacağından) vazgeçmiştir. Bu durumda firmanın tahakkuklarında oluşan kira stopajları ve vazgeçilmiş kira bedeli muhasebesi ve kayıtları konusunda ne yapmalıyız?

    Kiradan stopaj hesaben ve nakden ödeme var ise yapılır. Ödeme yok ise GV stopajı yapılmaz. Ödenmeyen kira ise gider yazılmaz. Gider yazılmış ise kayıtlar düzeltilir. 

    Mal sahibi de almadığı kiraları beyan etmez.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnşaat işlerinde ne zaman KDV tevkifatı uygulanır?
    Sonraki İçerikŞubat ayının tamamında ücretsiz izinli olan bir çalışanın İŞKUR ödemeleri kaç gün üzerinden yapılmıştır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz