Ana Sayfa Vergi Ödenmeyen kiralar gider yazılır mı?

    Ödenmeyen kiralar gider yazılır mı?

    879
    0

    Bir firma bir anonim şirketin kiracısı Ocak 2022’den başlamak üzere 6 aylık kira tutarını 12.10.2021’de anlaşma gereği ilgili A.Ş ye teslim etti. Bu durumda A.Ş. kira faturalarını ilgili aylarda aylık olarak mı kesmelidir? Yoksa gelecek aylara ait olsa bile tahsilatın yapıldığı tarihe tüm tutara mı kesmelidir?

    Fatura; tahsil edilen toplam tutar üzerinden düzenlenir. Aylık fatura düzenlenmez.

    İş yeri sahibi pandemi nedeniyle 6 aylık kira almadı yani bir anlamda hibe etti. Muhasebe kayıtlarını nasıl yapmam gerek ayrıca mal sahibi vereceği GMSİ beyanında ne yapacaktır?

    Kiracı kira ödemedi ise gider yazmaz. 

    Mal sahibi de gelir elde etmediğine göre GMSİ beyanında beyan etmez. 

    Hibe olması halinde başka mevzuat kapsamına girer (VİV) Bu bir hibe değildir.

    5 yıldır aktifimizde bulunan son 2 yılda kira geliri elde ettiğimiz dükkânın satışında son iki yıl aktifinde bulunması dolayısı ile faturayı KDV muafiyeti ile mi keseceğiz yoksa kira geliri aldığımızdan dolayı istisnaya tabi değil midir?

    Kira geliri elde edildiği için KVK 5. ve KDVK 17/4-r maddesindeki istisna koşullara ihlal edildiği için Satış için düzenlenecek Faturada % 18 KDV hesaplanacaktır. İlgili maddeleri inceleyiniz.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2. El makine satışlarında KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikBireysel emeklilik sigortası ödemeleri gider olarak kullanılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz