Ana Sayfa Vergi Ödeme kaydedici cihazlara ait bilgiler e-defter kayıtlarına işlenirken nelere dikkat edilmelidir?

    Ödeme kaydedici cihazlara ait bilgiler e-defter kayıtlarına işlenirken nelere dikkat edilmelidir?

    Birden fazla yazar kasası olan mükellefler bunu bir icmale bağlayarak e-deftere toplu olarak işleyebilir.

    632
    0

    E-deftere tabi bir mükellefin işi gereği zorunlu olarak 8 adet yazar kasa kullanmaktadır.

    Günlük Z-raporu satışlarında nakit ve kredi tahsilatları mevcuttur. Bu yıl ilk defa e defter uygulaması yaptığımdan haliyle bazı tereddütler yaşıyorum. Yazar kasalarda birden fazla ürün olduğundan satışların ürün bazında mizanda gözükmesi gerekir mi?

    E-deftere ilişkin ökc kayıtlarının kılavuz dahilinde aşağıdaki şekilde yapılması gereklidir.

    Z raporuna istinaden açıklama Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen satışlara ait gün sonu raporların esas itibariyle ayrı ayrı muhasebe kaydının yapılması gerekmektedir. Ancak aynı işletmede birden fazla ödeme kaydedici cihazın kullanılması durumunda gün sonunda her bir yazar kasadan alınan Z raporlarının, günlük olarak bir icmale bağlanıp muhasebe kaydında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Z Raporu İcmali” olarak kaydı yapılabilir. 

    Bu icmalde olması gereken asgari bilgiler aşağıdaki tabloda sunulmuştur. 

    Söz konusu icmal aşağıdaki bilgileri ihtiva etmesi şartıyla işletme ihtiyaçları çerçevesinde başka bilgileri de içerebilir. 

    Bir muhasebe dönemi boyunca aynı yapıda bir icmalin kullanılması Muhasebenin Temel Kavramlarında belirtilen Tutarlılık ilkesinin gereğidir icmal oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri (Z) Raporu icmalinin numara ve tarihinin girilmesi zorunludur. 

    Bu bilgi elektronik defter uygulamasında da verilecek bilgi olmasından ötürü önem arz etmektedir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık %20,16 aylık %0,01 arttı
    Sonraki İçerikKOSGEB’in Yeni Çağrısı TOGG’un Tedarik Ekosistemine de Katkı Sunacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz