Ana Sayfa Muhasebe Ödeme kaydedici cihazlar (Yazar kasa) hemen gider yazılabilir mi?

    Ödeme kaydedici cihazlar (Yazar kasa) hemen gider yazılabilir mi?

    Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için %100'e kadar amortisman oranı seçebilirler, amortisman ayırma imkanı bulunmayanlar ise alış bedellerinin tamamını vergiye tabi kazançlarının tespitinde indirim konusu yaparlar.

    1416
    0

    6 adet yeni nesil yazar kasa aldık. (240.000 TL) 5228 sayılı kan. 13.mad. ile sağlanan ve 31.07.2004 tarih itibari ile yürürlüğe giren; %100 amortisman gider uygulaması devam ediyor mu?

    Madde hükmü değişmedi devam ediyor. Ancak dileyen mükellefler yıllık % 20 oranını kullanabilir (VUK 333 gn.tb.)

    ___________________________________

    Bazı Kanunlarda ve 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

    Kanun No. 5228 Kabul Tarihi : 16.7.2004

    İlgili Madde;

    MADDE 13. – 6.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için %100’e kadar amortisman oranı seçebilirler.

    3100 Sayılı Kanunun İlgili Maddesi

    İndirim ve Dahili Tevkifat
    Madde 7

    (3482 sayılı Kanunun l’inci maddesiyle değişen madde)

    1.(5228 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen fıkra. Yürürlük: 31.7.2004)  Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için (5281 sayılı Kanunun 43/11. maddesiyle değiştirilen ibare. Yürürlük: 31.12.2004) %100’e kadar amortisman oranı seçebilirler, amortisman ayırma imkanı bulunmayanlar ise alış bedellerinin tamamını vergiye tabi kazançlarının tespitinde indirim konusu yaparlar.(*)

    2. (3505 sayılı Kanunun 34 üncü maddesiyle kaldırılmıştır.)(**)

    3.  Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenir. (***)

    (*) 1. (5281 sayılı Kanunun 43/11. maddesiyle değiştirilmeden önceki şekli) 1. Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için %100’e kadar amortisman oranı seçebilirler.

    (**) 2. (Kaldırılmadan önceki şekli) Ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olan ikinci sınıf tacirler, ilk defa satın aldıkları cihazlar nedeniyle ve bir defaya mahsus olmak üzere, bu cihazları aldıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren 12 ay süre ile dahili tevkifat ödemezler.

    (***) 3.(5228 sayılı Kanunun 13’üncü maddesiyle değiştirilmeden önceki şekli) 1. Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazların herbiri için fatura bedellerinin % 40’ını, cihazın iktisap edildiği yıla ait Gelir veya Kurumlar Vergisine tabi kazançlarından indirirler.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVarlık Barışı kapsamında gelen yabancı paraların değerlemesinde beyan kuru mu yoksa paranın geldiği gününü kuru mu esas alınacak?
    Sonraki İçerik522 Maddi Duran Varlık Yeniden Değerleme Artışı Hesabındaki tutarın sermayeye ilavesi için düzenlenmesi gereken SMMM raporu formatı var mıdır?