Ana Sayfa Duyurular Ocak 2021’de karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı %38, çek adedi %60 azaldı

Ocak 2021’de karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı %38, çek adedi %60 azaldı

56
0

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi
Çek Bilgileri
Ocak 2021

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı geriledi.

Bankalara, 2021 yılının ilk ayında yılında ibraz edilen 188 bin keşideciye ait 751 bin adet çekin toplam tutarı 75 milyar TL oldu.

Bir önceki yıla göre; çek adedi yüzde 40, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) yüzde 30 ve çek tutarı ise yüzde 5 gerilemiştir.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı azaldı.

Ocak 2021’de bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 2,3 bin keşideciye ait 7,5 bin adet çekin toplam tutarı 678 milyon TL oldu.

Geçen yılın aynı ayına göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 38, çek adedi yüzde 60, tekil keşideci sayısı ise yüzde 66 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan 508 keşideciye ait toplam 58 milyon TL tutarındaki 620 adet çek daha sonra ödendi.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi.
Ocak 2021 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar ve adet olarak bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan azalarak yüzde 0,9 ve yüzde 1 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

2021 yılı Ocak ayında, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olurken, keşideci sayısının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya oldu.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 17,1 ile Gümüşhane, yüzde 10,1 ile Kırşehir, yüzde 5,2 ile Hakkari ve Adıyaman ve yüzde 4,8 ile Artvin oldu.


Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGTS’ye göre ihracatı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %9,6 oranında arttı
Sonraki İçerikİSO Başkanı Bahçıvan: Türkiye ekonomisinin büyümesi sanayinin başarısıdır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz