Ana Sayfa Muhasebe Noterlerin yapacağı defter tasdik şerhleri defterin ilk sayfasına mı yapılır?

    Noterlerin yapacağı defter tasdik şerhleri defterin ilk sayfasına mı yapılır?

    5824
    2

    …Ekteki Noterler Birliği genelgesine istinaden, defter tasdiklerini yaptırdığım Noter kapak sayfasını 1. sayfa olarak kabul ediyor. 2. sayfadan itibaren defter sayfası olarak tasdik yapıyor. Bu konu hakkında görüş ve önerilerinize ihtiyacımız hâsıl oldu.

    04.04.2018 Özü: Defter Tasdik Şerhlerinin Konulacağı Sayfa Hakkında ……………… NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA ……………………… NOTERLİĞİNE GENELGE ( 8 ) Noterliklerimizden Birliğimize intikal ettirilen yazılarda yer alan, defter açılış tasdik şerhlerinin defterin hangi sayfasında yer alması gerektiği hususundaki görüş talepleri Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

    Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 26.03.2018 günlü toplantısında görüşülen 26.02.2018 tarih ve 24742 sayılı yazıda; “İlgide kayıtlı yazınız ve ekleri incelenmiş olup, konuya ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun bulunmuştur. Söz konusu yazınızda da yer verildiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Tasdik Şerhi” başlıklı 224 üncü maddesi, “Noterlerin yapacağı tasdik şerhleri… Defterin ilk sayfasına yazılır…” hükmüne amirdir. Bu itibarla, noterlerce yapılacak tasdik şerhlerinin defterin ilk sayfasına yazılması gerekmekte olup, şerhlerin defterin kapağı olarak hazırlanacak boş bir yaprağa yapılması mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, söz konusu yazınızda belirtilen husus, konu ile ilgili olarak ileride yapılabilecek mevzuat değişikliği çalışmalarında değerlendirilmek üzere not edilmiştir.” şeklinde açıklama yapılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığının yazısında, Vergi Usul Kanununun 224 üncü maddesi uyarınca, noterlerce yapılacak tasdik şerhlerinin defterin ilk sayfasına yazılması gerektiği, şerhlerin defterin kapağı olarak hazırlanacak boş yaprağa yapılmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir. Buna göre, defter açılış tasdik şerhlerinin Gelir İdaresi Başkanlığının yazısında belirtildiği gibi defterin ilk sayfasına konulması gerekmektedir.

    Noterler birliğinin görüşü maliyeden aldığı görüş olup, hukuka aykırı bir durum yoktur.

     


    Kaynak:ISMMMO
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Sermaye ödendi raporlarında e-defter mükellefleri için defter tasdik bilgileri nasıl yazılacaktır?

     

    Defter Tasdik Zamanları – Vergi Usul Kanununa göre

     

    Defter tasdiki için esnaf odası kaydı zorunlu mu?

     

    Şirket kuruluşunda defter tasdikini noter yapmayacak

     

    Tasfiye’ye Giren Şirketler Defter Tasdikine Dikkat!

     

     

    Önceki İçerikTasfiye halindeki şirketler için defter tasdiki nasıl yapılır?
    Sonraki İçerikSüresinde ödenmeyen turizm payı beyannamesinin takip ve tahsili nasıl yapılacaktır?

    2 YORUMLAR

    1. Merhaba 2019 yılı defterlerimizin aynı bu soru ve cevapta olduğu gibi 1. sayfası kapak olarak ayarlanmış durumda, defter yazdırmaya başlasam 1. sayfayı nereye yazdırmam gerekiyor, bilgisayardan deftere yazdıracağım program otomatik sayfa no su da attığından 2. sayfada 1. sayfa gözükecek. Konu hakkında yardımcı olmanızı bekliyorum. Teşekkürler.

      • Merhaba,

        Yukarıdaki içerikteki açıklama ile sizin durumunuz uyuşmaktadır. Açıklama ışığında fiziki defterin noter şerhinin bulunduğu 1. sayfasından sonraki sayfa olan 2. sayfasından itibaren defterin yazılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bilgisayar programınızın defter yazdırma ayarlarından “sayfa sayısı yazdırma” şeklinde tanımlama yapıp defterinizi yazmayı tercih edebilirsiniz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz