Ana Sayfa Dünya Norveç’te Vergi Uygulamaları

Norveç’te Vergi Uygulamaları

2034
0

Norveç’te Vergi Uygulamaları

Norveç’te vergiler merkezi hükümet, ilçe belediyesi ve belediye tarafından toplanır. Norveç’te birçok doğrudan ve dolaylı vergi mevcuttur. Gelir açısından en önemli vergiler KDV, petrol sektöründeki gelir vergisi, işverenlerin sosyal güvenlik primleri ve kişiler için “olağan gelir” vergisidir. Doğrudan vergilerin çoğu Norveç Vergi İdaresi tarafından toplanır ve dolaylı vergilerin çoğu Norveç Gümrük ve Vergi Daireleri tarafından toplanır.

Norveç’teki genel vergi oranları

  • Olağan vergi oranı %22 *
  • Finans sektörü vergi oranı %25
  • Petrolden yararlanma vergi oranı %78
  • Hidroelektrik santraller %59
  • % 25’e kadar temettü stopaj vergisi **
  • Şube havale vergisi %0
  • Faiz stopajı vergisi %0
  • İmtiyaz hakkı stopaj vergisi %0

* Yabancı bir işletmenin Norveç şubesine de uygulanabilir.

** Kâr dağıtım stopaj vergisi oranı, AB/Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) dahilinde kurulan kurumsal hissedarlara yapılan dağıtımlarda sıfırdır. Bu oran normalde bir vergi anlaşmasına göre azaltılır.

Norveç’te yerleşik bir şirket, dünya çapındaki gelirleri üzerinden kurumlar vergisine (CIT) tabidir. Yerleşik olmayan şirketler, Norveç’te veya Norveç’ten yürütülen şirketler ise Norveç’teki kurumlar vergisinden sorumludur.

Kurumlar vergisi genel olarak %22 oranında değerlendirilir. Finans sektöründeki bazı şirketler %25 kurumlar vergisi oranında değerlendirilir.

Yerel vergi hukukuna göre kurumlar vergisine tabi olma eşiği oldukça düşüktür. Yabancı bir işletmenin başlangıç noktası, Norveç’te ticari faaliyetler yürütmesi veya Norveç’te çalışmak için çalışanlar işe alması durumunda işletmenin kurumlar vergisine tabi olacağıdır.

Ancak, Norveç’in yaklaşık 90 ülkeyle vergi anlaşması vardır ve bunlar Norveç’in vergi yükümlülüğünden muaf olabilir. Dolayısıyla, vergi yükümlülüğünün değerlendirilmesi her bir yabancı işletme için özel olarak ve ilgili vergi anlaşmasına dayanarak yapılmalıdır.

Vergi anlaşmasındaki temel kural, yabancı bir işletme Norveç’te “Daimi İşletme” (Permanent Establishment) olursa vergiye tabi olmasıdır.

Daimi İşletme kuralı aşağıdaki durumlar varsa geçerli olur:

  • Yabancı şirketin Norveç’te, işletmenin işinin tamamen veya kısmen yürütüldüğü sabit bir iş yeri varsa;
  • Belirli bir aydan fazla süren (6 veya 12 ay gibi) bir şantiye, inşaat veya kurulum projesi yürütüyorsa;
  • Şirket Norveç’te, şirket adına hareket eden ve sözleşme yapma yetkisine sahip olan ve olağan şekilde işleri yürüten bir kişi veya temsilci tarafından temsil ediliyorsa;
  • Şirket, Norveç kıta sahanlığında örneğin 30 günden fazla petrolle ilgili ticari faaliyetlerinde bulunuyorsa.

Yerel Norveç vergi yasasına göre kurumlar vergisine tabi olan yabancı bir şirket, kurumlar vergi anlaşması uyarınca kurumlar vergisi yükümlülüğünden muaf tutulabilse de kurumlar vergisi beyannamesi vermekle yükümlüdür.

Kurumlar vergisi beyannamesi için son tarih, gelir yılının bitiminden sonraki yıl Mayıs ayının sonudur.

Kurumlar vergisi beyannamesi sadece www.altinn.no sitesi aracılığıyla elektronik olarak yapılabilir. Kağıt çıktı dosya kabul edilmez.

Önceki İçerikİkinci el araç satışında özel matrah uygulaması nasıldır?
Sonraki İçerikAB üyesi olmayan vatandaşlar en yüksek yoksulluk veya sosyal dışlanma riskine sahip

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz