Ana Sayfa Vergi Nihai tüketiciye düzenlenen okul servis faturasında KDV tevkifatı olacak mı?

Nihai tüketiciye düzenlenen okul servis faturasında KDV tevkifatı olacak mı?

888
0

Bir mükellefime oğlunun okula servisle gitmesi nedeni kendisine tevkifatlı “okul servis bedeli” fatura düzenlenmiş. Bu durumda bu faturadaki tevkif edilen KDV’yi müşterim kdv-2 ile ödeyecek mi? Ticari faaliyeti nedeni ile değil şahsi gideri nedeni ile fatura düzenlenmiş. Bu durumda da tevkifat olmalı mıdır?

Müşteriniz oğlu için ödediği KDV için (2) nolu KDV beyannamesi vermez. KDV indirim konusu yapamaz. yıllık GVK 89. maddesindeki şart ve oranda indirim yapar Diğer taraftan faturayı düzenleyen yanlış düzenlenmiş nihai tüketiciye yapılan hizmet satışında düzenlenen faturada KDV tevkifatı hesaplanmaz.

  

Kendi adına kayıtlı servis aracı ile öğrenci taşımacılığı yapan gerçek kişi mükellef, adına taşıma yaptığı tam mükellef firmaya fatura kesiyor. Bu fatura % kaç KDV’li kesilir ve tevkifat sınırı nedir?

Okul servis taşımacılığında KDV oranı % 8’dir. KDV tevkifat oranı 5/10’dur.

Tevkifat sınırı (2019 yılı için ) KDV dahil 1.000 TL’dir.

  

Seramik fabrikalarına makine satışı yapmaktayız. Akabinde bu makineler için servis hizmeti vermekteyiz. Düzenlediğimiz bu servis faturalarında tevkifat yapmak zorunda mıyız? Makine, Teçhizat, Bakım onarım hizmetleri gibi değerlendirip % 50 oranında tevkifatlı olarak düzenlememiz mi gerekiyor servis faturalarımızı?

KDV tebliğinde belirtilen Kurum ve kuruluşlara hizmet vermeniz halinde KDV tevkifatı uygulanır.

KISMİ TEVKİFAT YAPACAK KURUM VE KURULUŞLAR ( KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞ Bölüm No: I/C-2.1.3.1) – 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

– Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

– Döner sermayeli kuruluşlar, – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

– Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

– Bankalar,

– Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

– Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

– Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

– Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler, Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş. de işlem gören Şirketler…

 

Asıl işi personel kiralama olmayan bir donanım yazılım firması başka bir firmanın bilgi işlem departmanında çalışmak üzere 1 yıl süreli personel kiralama sözleşmesi yapacaktır. Personel firmanın bilgi işleminde çalışacak. Bu durumda KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

Asıl işi ne olursa olsun iş gücü kiralaması için KDV tevkifatı yapılması gerekir.

 

Belgesel çekimi için senaryo yazdırdık. Buna istinaden 50.000 TL şirket hesabından ödeme yapıldı. Fakat kişi mükellef değil. Burada belgelendirilme açısından gider pusulası mı kesmek gerekir?

Senaryo yazarlığı ve yönetmenlik faaliyetini Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak yazı ile eser niteliği taşıdığının tespit edilmesi halinde elde edeceği hasılata münhasır olmak üzere, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmakta olup, söz konusu istisna kapsamında bulunan çalışmalarınızın Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasına istinaden tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca satın alınması halinde tarafınıza yapılacak ödemelerden % 17 gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

Ayrıca ödemenin Brüt tutarı üzerinden % 18 KDV hesaplanır ve (2) no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilir ve ödenir. Ödenen KDV (1) no.lu KDV beyannamesinden indirilir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFaiz stopajını gider yazabilir miyiz?
Sonraki İçerikÇevre Kanunu’nda sayılan Cezalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz