Ana Sayfa Vergi Nihai tüketiciye düzenlenen faturalarda T.C. kimlik numarası yazılması zorunlu mudur?

    Nihai tüketiciye düzenlenen faturalarda T.C. kimlik numarası yazılması zorunlu mudur?

    E-Fatura uygulamasında "Temel Fatura" senaryosunda düzenlenen ancak e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden Kabul veya Red yanıtı dönülemeyen e-Faturaların, elektronik ortamda iptal talebinin e-Faturanın düzenleyicisi tarafından oluşturulması ve iptal taleplerinin elektronik ortamda muhatabı alıcıları tarafından onaylanmasını sağlamak amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığınca "e-Fatura İptal Portalı" oluşturulmuştur.

    963
    0

    Defter beyana tabi bir işletme son kullanıcıya internet siteleri üzerinden ürün satacaktır. Müşteriler T.C. kimlik numaralarını paylaşmak istemediklerinden bu satış faturalarını defter beyana nasıl girmek gerekir. Ayrıca iade olduğunda gider pusulası ile iade aldıktan sonra defter beyana nasıl giriş yapabiliriz?

    Nihai tüketicilere düzenlenen faturalarda T.C. kimlik numarası yazılması zorunlu değildir.

    İade alınan mallar için bedel bankadan yapılması halinde ayrıca gider pusulası düzenlenmez. 

    Dekont gider pusulası yerine geçer. 

    İade nakit yapılır ise Gider pusulası düzenlenir. İade alınan bu mal yeni bir mal gibi girişi yapılır.


    Son kullanıcıya e-Arşiv fatura kesmek istiyoruz. Fakat müşteri T.C. Kimlik numarasını paylaşmak istemiyor. Bu gibi bir durumda nasıl fatura kesebiliriz?

    Fatura düzenlemesi halinde, bu belgelerde vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilmesi zorunludur. 

    Ancak, bu belgelerin 213 sayılı VUK’un “Fatura kullanma mecburiyeti” başlıklı 232’nci maddesinde fıkrada sayılmayanlara, örneğin nihai tüketicilere düzenlenmesi halinde vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. 

    Nihai tüketicilere yapılan mal ve hizmet satışlarının KDV hariç 5.000-TL ve üzerinde olması halinde 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda nihai tüketicinin T.C. Kimlik Numarası belirtilerek Bs bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.


    GİB portal üzerinden nihai tüketiciye kesilen faturanın iptali nasıl yapılması gerekiyor. Bu konuda bilgi alabilir miyiz?

    Faturalar yasal süreleri içinde iptal edilmelidir. Nihai tüketiciye düzenlenen faturalar için iptal itiraz kılavuzunda yer alan düzenleyen tarafından itiraz talebi oluşturma adımlarını takip etmeniz gerekecektir. 

    Temel e-fatura iptal seçeneklerine ilişkin bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

     Temel Senaryoda Düzenlenen E-Faturaların İptaline İlişkin “E-Fatura İptal Portalı” Oluşturulmuştur.

    E-Fatura uygulamasında “Temel Fatura” senaryosunda düzenlenen ancak e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden Kabul veya Red yanıtı dönülemeyen e-Faturaların, elektronik ortamda iptal talebinin e-Faturanın düzenleyicisi tarafından oluşturulması ve iptal taleplerinin elektronik ortamda muhatabı alıcıları tarafından onaylanmasını sağlamak amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığınca “e-Fatura İptal Portalı” oluşturulmuştur.

    Bilindiği üzere, temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara ancak harici itiraz yolları ile itiraz edilebilmekte, e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden itiraz (red yanıtı) edilememekteydi. Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulan e-Fatura İptal Portali aracılığı ile iptal işlemleri, bundan sonra e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden muhatabına iletilen red yanıtı olarak değerlendirilecek ve sistem içi itiraz mekanizması olarak kabul edilecektir.

    e-Fatura uygulamasına taraf olanların birbirlerine yönelik düzenlemiş oldukları e-Faturalara sistem üzerinden (gerek Ticari fatura senaryosunda düzenlenmiş faturalar için e-Fatura sistemi üzerinden, gerekse temel fatura senaryosunda düzenlenmiş faturalar için e-Fatura İptal Portalı üzerinden) itiraz etmeleri mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Ancak harici itiraz yolları ile gerçekleştirilen itiraz işlemleri ve bu itiraz işlemlerinin sonucuna göre faturanın iptal edilmiş olup olmadığı, e-Fatura sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün olamayacağından ve e-Fatura sistem üzerinde söz konusu faturalar satıcısı tarafından düzenlenmiş ve alıcısı tarafından da itiraz/iptale konu edilmemiş olduğu durumda, elektronik ortamda yapılacak kontrol ve denetimlerde mükelleflerin ilave açıklama yapmalarına ve bu itiraz ve iptal işlemlerini haricen gerçekleştirdiklerine ilişkin tevsik edici bilgi ve belgeleri ilgililere sunma ve bu bilgi ve belgeleri istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesini gerektirecektir.

    Bu nedenle, ticari fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara e-Fatura uygulaması üzerinden, temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara da “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden itiraz/iptal işlemlerini gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından tavsiye edilmektedir.

    e-Fatura İptal Portalı’na ulaşmak için tıklayınız.

    Temel Senaryoda Düzenlenen e-Faturaların İptaline İlişkin “E-Fatura İptal Portalı” Kullanım Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız.

     


    Kaynak: İSMMMO,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKiralık araç ile servis işi yapılabilir mi?
    Sonraki İçerikKüçük satışlar için kağıt fatura düzenlenebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz