Ana Sayfa Muhasebe Nihai tüketiciden nakliye firmasına alınan kamyon için gider pusulası düzenlenecek mi?

    Nihai tüketiciden nakliye firmasına alınan kamyon için gider pusulası düzenlenecek mi?

    219
    0

    Nakliye taşımacılığı yapacak gerçek kişi nihai tüketiciden kamyon almıştır. Bu alıma istinaden gider pusulası düzenlenmesi gerekiyor mu? Alış kaydını yaparken iç iskonto yöntemi ile kdv hesaplamayıp bildirmemiz gerekir mi?

    Gider pusulası düzenlenecek. Gider pusulasında GV stopajı ve KDV HESAPLANMAYACAKTIR.

    Vergi mükellefi olmayan kişiler KDV tahsil etmediğine göre; Ödenmeyen KDV için iç yüzde hesaplaması yapılmaz.


    Alıcı nakliye firması tarafından düzenlenecek gider pusulası, kayıt ortamında düzenlendiyse Ba bildirimine konu edilecektir. Gider pusulası noter satış sözleşmesinin düzenlendiği tarihli olmalıdır. Gider pusulasında satıcının bilgileri ve imzası yer almalıdır.

    Muhasebe kayıt örneği;

    Gider pusulası ile kamyon alışı ve ödemesinin bankadan yapılması

    _____________ / _____________

    (B) 254

    (A) 329

    _____________ / _____________

    Gider pusulası ile kamyon alışı

    _____________ / _____________

    (B) 329

    (A) 102

    _____________ / _____________

    Ticari araçların alımında gider kısıtlaması uygulanmaz. Kamyona ait alım bedelinin tamamı için faydalı ömrüne göre amortisman ayrılır. Amortismanın tamamı gider yazılır ve KKEG kaydı yapılmaz. Ticari araçlara ait tüm harcamaların tutarı vergi matrahının hesabında gider olarak dikkate alınır ve KDV’sinin tamamı indirim konusu yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMevcut dükkanın hemen karşısındaki yer kiralanırsa şube açmak mı gerekir?
    Sonraki İçerikŞirketin fatura düzenleyerek bankadan aldığı 3 yıllık promosyon gelirinin yıllara yayılması gerekiyor mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz