Ana Sayfa Vergi Nihai tüketiciden alınan iade ürünler için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    Nihai tüketiciden alınan iade ürünler için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    İade alınan mallarda gider pusulası kullanımı

    567
    0

    Bireysel müşteriye kestiğimiz organizasyon hizmet bedeli iadesi ile ilgili bir sorum olacak. Müşterinin 14 gün içinde cayma hakkı var ve hizmet bedelinin tamamını geri alabiliyor 10 Nisan 2021 tarihinde kestiğimiz KDV dahil 10 bin TL hizmet bedeli faturasını müşteri sözleşmeden vazgeçtiği için 26 Nisan 2021 tarihinde geri ödüyorum. Ödeme dekontu ile hizmet faturasındaki KDV’yi indirim konusu yapabilir miyim?

    İade için Gider pusulası düzenlenmesi gerekir. Gider pusulasında hesaplanan KDV indirilir.

    Tekstil işi ile uğraşan firmaya aracılık yapan bir kişiye komisyon verilecek fakat bu kişinin vergi mükellefiyeti yok (fatura kesemiyor) ödeme banka aracılığı ile gerçekleştirilecek bu durumda işlemi nasıl belgelendirebiliriz?

    Komisyon vereceğiniz kişi bu işi sürekli yapıyor ise Vergi mükellefiyeti yaptırması gerekir. Banka dekontundan başka Gider pusulası düzenlemeniz gerekir Gider pusulasında KDV ve GV stopajı yapılmaz.

    —————————————————————————————————-

    Lokanta ve Restoranların faaliyeti ile uğraşan şahıs firması mükellefim, aynı iş kolunda mutfak danışmanlığı (ürünlerin hazırlanması sunumu vb) hizmeti sunmaya başlamış ve Mutfak danışmanlık faturası kesmek isterse bu kazancı ticari kazanç mı serbest meslek kazancımı olarak değerlendirmek gerekir. Kesilecek faturada % 18 KDV oranın dışında bir işleme tabi midir?

    Elde edilen kazanç Ticari kazançtır. Faturada % 18 KDV hesaplanır.

    Özelge: Garanti kapsamında bulunan ürünlerin iade edilmesinin KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk.

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

     

       
    Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]–299 04/03/2013
    Konu : Garanti kapsamında bulunan ürünlerin iade edilmesinin KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni.  

     

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ithal ettiğiniz ürünlerle ilgili, garanti kapsamında nihai tüketicilerden tamir amaçlı bozuk ürünleri aldığınız, bu ürünlerin bazılarının tamiratı yapılıp tüketiciye iade edildiği, bazı ürünlerin ise tamiratı yapılamadığı için ithal ettiğiniz ülkelere iade ettiğiniz ve tüketicilere yeni ürün verdiğiniz belirtilerek, bu aşamalardaki belge düzeni hakkında Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.      

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

             Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

             Mezkur Kanunun 232 nci maddesi hükmüne göre, tüccarlar sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve aldıkları emtia veya hizmet için de fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

             Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesi hükmüne göre ise tüccarlar vergiden muaf esnafa, yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası  vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, tüccarların  zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

             Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.

             Diğer taraftan, 3065 sayılı KDV Kanununun,

             1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin

             1/2 nci maddesinde ise, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu,

             4 üncü maddesinde hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

             11/1-a maddesinde, her türlü mal ve hizmet ihracatının KDV den istisna olduğu,

             12/1 inci maddesinde, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için teslim yurt dışındaki bir müşteriye yapılması; teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye vasıl olması gerektiği,

             20 nci maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu,

             29/1-b maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV yi indirebilecekleri,

             35 inci maddesinde, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vukubulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellefin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzelteceği

             hükme bağlanmıştır.

             Öte yandan, garanti kapsamında teslim edilen malların iade edilmesi ya da değiştirilmesinin KDV uygulaması karşısındaki durumuna ilişkin açıklamalara 54 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “Satılan Malın İade Edilip Değiştirilmesi, Ödenen Bedelin İade Edilmesi, Değer Kaybının Bedelden İndirilmesi” başlıklı B/1 bölümünde yer verilmiştir.

             Buna göre, tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istendiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin katma değer vergisi dahil tutarları tüketiciye iade edilecektir. Satıcılar işlemlerinin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider pusulası düzenleyecekler ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi gider pusulası ekinde geri alacaklardır. Gider pusulasında iade edilen malın katma değer vergisi satış bedelinden ayrı gösterilecek ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilecektir.

             İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın verildiği durumlarda ise, satıcı tarafından yukarıda sözü edilen işlemlerin yanı sıra bu defa iade edilen malların yerine verilen yeni malların değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni verilen mallar arasında değer farkının olup olmaması düzeltme işlemini etkilemeyecektir.

             Bu çerçevede, ithal ederek nihai tüketiciye satışını yaptığınız garanti kapsamındaki mallardan tamir edilemeyenlerin yerine nihai tüketiciye yeni bir mal verilmesi durumunda, önceki mala ilişkin olarak tahsil edilen katma değer vergisi dahil tutarlar tüketiciye iade edilecektir. İşlemlerin düzeltilmesi amacıyla iade edilen mal nedeniyle gider pusulası düzenlenmesi ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgenin gider pusulası ekinde geri alınması gerekmektedir. Gider pusulasında iade edilen malın katma değer vergisi, satış bedelinden ayrı gösterilerek bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilecektir. Verilen yeni mal için fatura ve benzeri belge düzenleneceği tabiidir. Dolayısıyla iade edilen malların yerine verilen yeni malların değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni verilen mallar arasında değer farkının olup olmaması düzeltme işlemini etkilemeyecektir.

             Öte yandan, garanti kapsamında satışı yapılan malın tamir edilerek yeniden tüketiciye teslim edilmesi durumunda, garanti kapsamındaki teslim ve hizmetlerde, teslim veya hizmet nihai tüketiciye garanti verilerek yapılan işleme ait maliyetin bir unsuru olarak başlangıçta işlem bedeli içerisinde tahsil edildiğinden alıcılara bedelsiz olarak yapılan teslim ve hizmetler için KDV hesaplanması söz konusu değildir. Bu nedenle garanti kapsamında bozulan ürünün tamir edilerek alıcılara bedelsiz olarak tesliminde firmanızca nihai tüketici olan alıcılar adına fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, tamir bedellerinin garantiyi veren yurtiçindeki ya da yurtdışındaki firmadan tahsil edilmesi sırasında garantiyi veren firma adına fatura düzenlenerek genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanacağı tabiidir.

             Diğer taraftan, garanti kapsamında satışı yapılan malın tamir edilemeyerek ithal edilen firmaya bedelsiz olarak iade edilmesi, KDV Kanununun 12 inci maddesindeki şartların gerçekleşmesi koşuluyla, ihracat teslimi olarak değerlendirilebilecektir.

             Ayrıca, firmanız tarafından garanti kapsamında değişim yapılmak üzere yurt dışından mal ithali Kanunun 1/2 nci maddesine göre KDV ye tabi olacak, ödenen bu vergi firmanızca indirim konusu yapılabilecektir.


    Kaynak: İsmmmo,GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstanbul Barometresi Araştırması: İstanbul’da, iş arayanların %73.2’si yakın dönemde iş bulamayacağına inanıyor
    Sonraki İçerikRusya Merkez Bankası gösterge faizi oranını 50 baz puanlık bir artışla %5 seviyesine yükseltti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz