Ana Sayfa Vergi Nakit sermaye artırımı faiz indirimi geçici vergi beyanında mı kurumlar vergisi beyanında...

    Nakit sermaye artırımı faiz indirimi geçici vergi beyanında mı kurumlar vergisi beyanında mı beyan edilir?

    483
    0

    Şirket 2021 Ağustos ayında 75.000 olan sermayesi 1.000.000 TL’ye çıkarıldı.
    1) 159,592,77 TL’si geçiş yıl karlarından karşılanan bedele stopaj uygulanır mı?

    2) 191.351,80 TL’ si nakit olarak ödendi geriye kalan 574.055,43 TL kısım ödenmeyen sermaye olarak taahhüt edildi.
    3) Nakit ödenen 191.351,80 TL için nakit sermaye artırımı yapılan faiz gideri geçici vergi beyanında mı kurumlar vergisi beyanında mı beyan edilir ne şekilde hesaplama yapılır?

    Sermayeye ilave edilen kardan GV stopajı yapılmaz.

    NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARI İÇİN 2021 YILINDA UYGULANACAK FAİZ ORANI %24,52 OLACAKTIR

    Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca sermaye şirketlerinin nakit olarak artırdıkları sermaye tutarları üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’sinin, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir. BU KONUYA İLİŞKİN GENİŞ AÇIKLAMALAR 9 VE 10 NOLU KVK GENEL TEBLİĞLERİNDE YER ALMAKTADIR.

    Gelir İdaresi Başkanlığı, TCMB tarafından en son belirlenen “TL üzerinden Ticari Kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranını açıklamamış olmakla birlikte, TCMB web sitesinde 2021 yılı için 31.12.2021 tarihinde yayımlanan söz konusu faiz oranı %24,52 olarak açıklanmıştır. Buna göre 01.07.2015 tarihinden sonra tescil edilen nakit sermaye artırımlarının ödenen kısımları üzerinden 2021 yılı için %24,52 oranı kullanılarak faiz indiriminin hesaplanması gerekmektedir. 2021/4. dönem geçici vergi beyannamesinde de söz konusu faiz indirimi hakkından yararlanılabileceği için bu oranın uygulanacağı belirtilmiştir.


    Yeni kurulan limited şirket kuruluşunda taahhüt ettiği sermayeyi yatırdığında, bu tutardan sermaye artımı indiriminden faydalanabilir mi?

    Ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı nakit sermaye artırım indirimi kapsamında olan sermaye artışlarıdır. Ödenen kadar yararlanılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi Ahlakı Üzerine
    Sonraki İçerikSGK Denetiminde sigortasız yabancı çalıştığı tespit edilmiştir. Cezası nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz