Ana Sayfa Çalışma Hayatı Nakdi ücret desteği alacak personel için 7 günlük yarım ücret ödeneği yapılır...

    Nakdi ücret desteği alacak personel için 7 günlük yarım ücret ödeneği yapılır mı?

    Kısa Çalışma ÖDeneği, Nakdi Ücretsiz İzin Desteği

    447
    0

    31 martta biten kısa çalışmalar 30 hazirana da kadar uzadı ancak. Yeni bir başvuru istiyorlar mı?

    İŞKUR 0 ödeme olarak 3 ay otomatik uzama yapmaktadır. İşverenler mutlaka oran Excel ile yararlanacak işçi listesini göndermeleri gerekmektedir.

    Pandemi nedeniyle tam kapanma kapsamına giren kapalı olan bir işyerimizde daha önce KÇÖ NÜD almamış personelleri için İlk defa 01.04.2021 tarihinden itibaren nakdi ücret desteğinden faydalandırmak istiyoruz. Bu personeller için 7 gün ssk prim ödeme şartı var mı?

    NÜD için 7 gün şartı bulunmamaktadır.

    Kısa çalışmaya başvurmadan nakit ücret desteğine başvurabilir miyim.? 

    Limited şirket iş yerini kapatıyor. (sgk dosyası da bu durumda kapanacak) Fakat tasfiyeye girmiyor. Başka alanda ve adreste faaliyet bulunacaktır. İşçi çıkabilir mi? 

    1. 17.04.2020 öncesi işe girişi olup halen iş sözleşmesi devam eden işçileriniz için başvurabilirsiniz. 
    2. İşyerinin kapanması halinde işçi çıkışı fesih yasağı kapsamında değildir. 

    İşten çıkarılan işçi de işsizlik maaşı alabilmektedir. 17- İşyerinin kapanması

    Kolay gelsin Kıdem tazminatı ödemesi ile ilgili olarak; 2020/3 aydan beri kısa çalışma da görünen asgari ücret alan işçiyi, 2021/5 ayda işten çıkış yasağı sonlandığı zamanki kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınacak olan brüt asgari ücret 2020/3 aydaki asgari ücret mi olacak yoksa 2021/5 aydaki asgari ücret mi olacak? 

    Öncelikle şunu belirtmek isterim işçilerin iş sözleşmelerinin askıya alınmış hali olan kçö dönemine ilişkin iki farklı görüş mevcuttur. Ancak kanaatimce doğru olan çıkış tarihinde yürürlükte olan asgari ücret tutarıdır. Kıdem tazminatına esas ücret son ücrettir.

    Bir müşterim, kısa çalışma ödeneğinden faydalanan bir personeli için avans ödemesi yaptı. Ancak kısa çalışma ödeneği devam eden personeli ilgili ay hiç çalıştırmadık. Dolayısıyla sigortaya bildirimi yaparken 18 kısa çalışma kodunu seçerken prime esas kazanç tutarına bu tutarı yansıtmalı mıyız? Kısa çalışma ödeneğini bozan bir durum mudur?

    Kısa çalışma ödeneği alan işçinin aphb sinde ücret bildirimi yapılması ve yapılmaması yönünde iki farklı görüş bulunmaktadır. 

    İşçi-işveren ilişkilerinde, mevzuat genellikle işçi lehine yorumlanır. Buradan yola çıkarsak, kazancının %60’ını kısa çalışma ödeneği olarak alan işçinin, mağduriyetini minimuma indirmek için işverenin yapacağı tamamlayıcı ödemenin yasal olduğunu söyleyebiliriz.

    Firmamız 2021 Nisan Mayıs haziran ayları için ayda 14 gün çalışma geri kalan için kısa çalışma talebinde bulundu. Ancak 5 personelimiz yeni personel olduğu için kısa çalışma ya dahil edemiyoruz ve 4 personelimiz de kısa çalışma şartları sağlayamıyor. Bu durum da Kısa çalışma hak etmiş personellerin ssk günleri 14 gün ancak kısa çalışma hak etmemiş veya yeni girmiş personellerin ssk günleri 30 gün olarak gösterme hakkımız var mı?

    KÇÖ alanların onaylanıp bildirilmesi kçö hak kazanamayan işçilerinde fiili çalışmaları karşılığındaki günlerinin bildirilmesi çalışılmayan günleri var ise eksik gün nedeni belirtilerek bildirilmeleri gerekmektedir.


    Kaynak: İsmmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVadeli Elektrik Piyasası İşleme Açıldı
    Sonraki İçerikPandemide geçen ücretsiz izinler kıdem tazminatında dikkate alınır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz