Ana Sayfa Vergi Muhtasar beyannamesinde üniversite ve lise stajyerleri bildirilir mi?

    Muhtasar beyannamesinde üniversite ve lise stajyerleri bildirilir mi?

    1255
    0

    MUHSGK birleştiği için eğitim okullarında stajyer öğrencilerin sgk girişleri yapılıp muhsgk sgk bildirimleri bölümünden gösteriliyor. Normal çalışan sayımız 10 stajyer öğrenci 40 kişidir. Vergi bildirimleri bölümüne çalışan sayısı yazarken normal personel 10 mu yoksa stajyer dahil 50 kişi mi yazılacaktır?

    Stajyer sigortası 5510 sayılı kanuna göre sigortalı olarak çalışması gereken kişilerdir.

    Stajyer öğrencilerin çalışması durumunda, bu kişilerin çırak kodu ile sigortası başlatılmaktadır.

    Bu noktada bilinmesi gereken; her stajyerin belirli şartlarda sigortalı olarak ve maaş ödenerek çalıştırılması gerektiğidir.

    Zorunlu staj; meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu öğrencilerini kapsayan staj çeşididir. Sigorta, okul tarafından ödenmekle beraber öğrencinin maaşı işyeri tarafından verilmektedir. Stajyer maaşları ise 20 ve üzerinde personeli olan işyerlerinde asgari ücretin yüzde 30’unda az olamamaktadır. Okulun önerdiği staj ise üniversite okuyan öğrenciler tarafından yapılmaktadır.

    Üniversiteler staj talep etse bile sigortaları ödeme zorunluluğu olmadığı için öğrencilerin staj için yer bulması gerekmektedir. Öğrenci ya da işletmenin bulduğu stajyerlikte ise kanun kapsamında stajyer ve öğrenci ilişkisi bulunmadığı için stajyer kanunları geçerli olmamaktadır.

    Çalışan öğrenciler normal maaş ve sigorta ile işe başlatılmalıdır. Eğer ücret ya da primi işyeriniz ödemiyor ise çalışan sayısına ilave edilmemektedir.

     

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSanayi ve Teknoloji Bakanlığı: “Yıllık performansımızla, Avrupa’da üretimini en fazla artıran ülke olduk.”
    Sonraki İçerikBelgelendirilen iş güvenliği uzman sayısı 165 bini aştı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz