Ana Sayfa Vergi Mücbir sebep hali kapsamında olan meslek Mensuplarıyla aracılık ve sorumluluk sözleşmesi Bulunanlar...

    Mücbir sebep hali kapsamında olan meslek Mensuplarıyla aracılık ve sorumluluk sözleşmesi Bulunanlar mücbir sebep kapsamına alındı

    156
    0

    GİB tarafından yayımlanan 14.02.2023 tarihli duyuru ile mücbir sebep ilan edilen yerler dışında mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, ilan edilen mücbir sebep hali kapsamında olan meslek mensuplarıyla aralarındadeprem tarihi itibarıylaAracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi bulunması durumunda;

    Mücbir sebep hali süresince,

    •Verilmesigereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleriile

    •Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin uzatıldığı belirtilmiştir. Buna göre, mücbir sebep halinin başladığı 6 Şubat 2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 31Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15Ağustos 2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler 31Ağustos 2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir. Ayrıca bu mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1 inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.

    Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.trresmi internet adresinde yayımlanan 08.02.2023 tarihli duyuruda;06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından, mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun bulunmuştur.

    Bu kapsamda, söz konusu illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir. Mücbir sebep hali süresince,

    •Verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri,

    •Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri,

    •Deprem tarihindenönce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,

    •2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi,

    •Deprem tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi uzatılmıştır.

    Konuyla ilgili açıklamalarımıza 10.02.2023/42 sayılı Sirkülerimizde yer verilmiştir.

    Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet adresinde 14.02.2023 tarihinde yayımlanan duyuruda; mücbir sebep ilan edilen yerler dışında mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, ilan edilen mücbir sebep hali kapsamında olan meslek mensuplarıyla arasında deprem tarihi itibarıyla Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi bulunması durumunda;

    Mücbir sebep hali süresince,

    •Verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri ile

    •Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin uzatıldığı belirtilmiştir.

    Buna göre, mücbir sebep halinin başladığı 06.02.2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 31.07.2023 (bu tarih dahil) tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15.08.2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler 31.08.2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir.

    Ayrıca bu mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1 inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.

    Saygılarımızla…


    Kaynak: www.turmob.org.tr
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTam mükellef sermaye Şirketlerin hisse geri alımlarında vergi tevkifat oranlarının sıfırlanması kararlaştırıldı.
    Sonraki İçerikTeşvik kapsamında KDV’den istisna edilen dövizli satış faturası nedeniyle oluşan kur farkı için düzenlenecek faturada KDV hesaplanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz