Ana Sayfa Muhasebe Mesleki sözleşmelere ek sözleşme yapılır mı? Süresi uzatılan mali müşavirlik hizmet sözleşmesi...

Mesleki sözleşmelere ek sözleşme yapılır mı? Süresi uzatılan mali müşavirlik hizmet sözleşmesi için damga vergisi hesaplanır mı?

821
0

2019 büromu açmış bulunmaktayım. Tam tarifeden tuttuğum defterler bulunmakta. 2019’da tüm defterlerimin İSMMMO sözleşmelerinin damga vergisini tahakkuk ettirip ödemiş bulunmaktayım. Sözleşme süresini 2020 de bu yılın tarifeki bedeller üzerinden uzattım ancak birkaç mükellefimde tarifenin üzerinde çalışmaya karar verdim. Sözleşme uzadığı içinde İSMMMO ve TÜRMOB’la yaptığım görüşmede İSMMMO sözleşme kendiliğinden uzadığından damga vergisi ödemeyin ama 2020’de süresini uzattığınız sözleşmelerde bir daha yıl içinde artış yapacaksanız damga vergisi ödemeniz gerekir dediler. Bu anlamda 2019’daki sözleşmeyi tarife bedelinden 2020 uzatmış olduğumdan yıl içerisinde tekrar artış yapmamak bana mantıklı gelmedi çünkü işletmeler yıl içerisinden hacim artış, personel artışı gibi durumları olduğunda bedel artışını taraflar kendi arasında belirlemişse İSMMMO’da ek İSMMMO sözleşmemi geriye alınarak yenilenmesi gibi bir seçeneğinin yada yine DAMGA VERGİSİ AÇIKMAMASI İÇİN ANA İSMMMO SÖZLEŞMESİNE EK BİR SÖZLEŞMENİN MÜMKÜN olması gerektiğini düşünmekteyim. Ancak İSMMMO tarafından 2020 yılını tarifeden bedelinden uzattığımdan ek uzatma yapılamayacağını ve yeni sözleşme yapılması gerektiği bilgisini tarafıma vermiştir. İzlemem gereken yol nedir

Mesleki sözleşmelerde ek sözleşme olmaz. Mes2020 yılı için düzenleyeceğiniz Tüm sözleşmeler üzerinden DV hesaplanacaktır. Sözleşme yapmanız gerekir Yeni sözleşme yapılması halinde eski sözleşme zaten hükümsüz olur. GİB sözleşmeleri için yenile yapılmaz.

 


Vefat eden mali müşavirin kendi KDV, muhtasar, geçici vergi ve yıllık gelir vergileri nasıl kim tarafından beyan edilmelidir?

Vefat eden meslek mensubunun kendine ait beyannameleri mirasçılar ile GİB aracılık sözleşmesi yapılarak verebilirsiniz.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKKTC’de tüketici fiyatları Ocak 2020’de bir önceki yılın Ocak ayına göre %12,96 oldu
Sonraki İçerikDernekler tarafından platform oluşturma usulü nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz