Ana Sayfa Vergi Mesken kira sözleşmeleri damga vergisine tabi olur mu?

    Mesken kira sözleşmeleri damga vergisine tabi olur mu?

    696
    0

    Kira KDV oranının %8 olarak uygulanacağı dönemde Sözleşme bedeli KDV dahil olarak belirlenmiş olması durumunda nasıl hareket edilmeli? 2.500/1,18*1,08 şeklinde mi kira belirlenmeli, yoksa 2.500/1,08 olarak hesaplayıp kira bedeli yine 2.500 KDV dahil mi ödenmeye devam edilmeli?

    2.500 TL / 1,08 Formülü ile hesaplanır.

    1-Mesken kira sözleşmeleri damga vergisine tabi midir? Bir iş yeri mesken olarak misafirhane tuttuğu zaman, DV hesaplanır mı?

    2-Damga Vergisi kira kontratındaki süreye göre mi, yoksa başlangıç tarihinden itibaren 1 yıllık kira bedeli hesaplanarak mı olur?

    Mesela 1.8.2020 de kiralanan bir iş yeri için DV beyanı verirken, 5 aylık kira * 1,89 mu, yoksa 12 ay mı?

    1-Gerçek kişiler arasında düzenlenen (ve iktisadi işletmeye dahil olmayan) mesken kira sözleşmeleri damga vergisinden istisna olmakla birlikte, bu sözleşmede yer ver alan kefalet ve depozito işlemleri damga vergisine tabidir.

    2-DV Kira sözleşmesindeki süreye göre hesaplanır. Örneğinize göre 12 aydır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikArabuluculuk anlaşması ile çalışana yapılacak ödemeler için SGK’ya  Prim Beyannamesi verilmesi gerekir mi?
    Sonraki İçerikBir işyerinin nakli veya bir çalışanın başka bir şubeye nakli durumunda SGK Teşviklerinden yararlanma durumunda değişiklik olur mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz