Ana Sayfa Muhasebe Memur olursa SMMM belgem iptal olur mu?

Memur olursa SMMM belgem iptal olur mu?

4256
0

Şuan SMMM staj sürem tamamlandı ve yeterlilik sınavı sürecindeyim. Yeterlilik sınavını kazanmadan memur olursam sınavım ve alacağım SMMM ruhsatının durumu ne olur? Yani memurluğa girebilir miyim? Girersem belgem iptal olur mu? Olmazsa ilerde memurluktan istifa durumunda belgemi kullanabilir miyim?

Stajınız bittiği için memuriyet sınavına girebilirsiniz. SMMM Sınavı kazanmanız halinde SMMM belgenizi memurda olsanız alacaksınız.

 

SMMM/SM stajım bitti, ne yapmam gerekiyor?

Stajınızın bittiği dönem itibariyle açılacak ilk sınava katılma zorunluluğunuz bulunmaktadır.

Arşivden staj dosyanızın çıkartılması ve incelenmesi gerekmektedir. İnceleme sonucunda, eksik evraklarınız size bildirilecek ve tamamlamanız istenecektir.

TESMER tarafından uygulanmakta olan Uzaktan Sürekli Eğitim programını bitirmeniz ve sertifikanızı Odamıza teslim etmeniz gerekmektedir. Daha sonra sınav dosyası alıp, dosyanız kapatılacak ve Ankara TESMER Başkanlığına gönderilecektir.

 

SMMM stajı nerede yapılır?

SMMM stajı;

1-YMM/SMMM bürolarında (Serbest Meslek Olarak Faaliyet gösteren)

2- YMM/SMMM şirketlerinde,

3- Özel şirketlerin muhasebe bölümünde YMM/SMMM gözetiminde veya denetiminde

yapılır.

 

Meslek mensubunun dolduracağı “staj değerlendirme formu” ne zamanlar odaya teslim edilmelidir?

Aday aynı işyerinde staj yapıyorsa 1’nci yılın sonunda, eğer işyeri değiştirdiyse ve 3 aydan fazla çalışılmışsa her değişiklikte ilgili meslek mensubundan staj değerlendirme notu alınarak Odamıza teslim edilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken nokta, formun meslek mensubu tarafından eksiksiz doldurulması, imza ve kaşenin basılması ve kapalı zarfta yine zarfın üzeri imzalı ve kaşeli teslim edilmelidir.

Eksik doldurulmuş veya açık gelen formlar değerlendirmeye alınmamaktadır. 3 aydan az çalışılan işyerlerinden değerlendirme notu alınmaz.

 

Lisans mezunuyum, Serbest Muhasebeci yanında staj yapılır mı?

Lisans mezunları, SMMM/YMM yanında, denetiminde, gözetiminde staj yapabilirler. Yeni Yasa gereği artık serbest muhasebecilik kaldırılmıştır.

 

Hamilelik dönemi stajdan sayılıyor mu, yoksa staja mı ekleniyor?

Hamilelik döneminde aday yasal izinlerini İş kanunu gereği kullanır. Bu süreler stajdan sayılmaz. Eksik kalan süreler stajına eklenir. Aday SGK’dan aldığı iş göremezlik belgesini sunmak koşuluyla bu işlemi gerçekleştirir.

 

Babamdan emekli maaşım var SMMM stajı için sorun olur mu?

 Yetim aylığı, belgelendirilmek suretiyle staj için sorun olmaz.

 

SMMM Stajı yapılan aynı iş yerinde çıkış-giriş yapılabilir mi?

 Evet yapabilir. Staj onay belgesi, tek kişi staj belgesi, işe giriş bildirgesi evraklarını yeniden getirmeli.

 

Adi Ortaklık Bürolarında SMMM Stajı yapılabilir mi?

 Evet yapabilir. Evrak listesindeki “büroda staj” bölümündeki evraklar hazırlanmalıdır.

 

Yabancı uyruklu kişiler SMMM stajı için müracaat edebilir mi?

Evet. İkamet tezkeresi (Emniyet Müdürlüğü) Çalışma İzni (Emniyet Müd.) ve Türk soylu olduğunu kanıtlayan konsolosluktan alınmış belge ile başvuru yapılabilir.

 


Kaynak: İSMMMO – 3568 sayılı yasa,
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTransfer Fiyatlandırması Kararı’nda değişiklik yapıldı. 25.2.2020
Sonraki İçerikGEKAP Yönetmeliği, Uygulama Esasları ile Beyannamenin Nasıl Verileceğine dair açıklamalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz