Ana Sayfa İstatistik Mayıs ayında perakende satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 azaldı

Mayıs ayında perakende satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 azaldı

Ekonomide bu hafta ne oldu?

515
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde cari açık verileri konuşulurken, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında değişiklik yapmaması konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mayıs ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %17,4 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,9 azaldı.
• Mayıs ayında perakende satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 azalırken, bir önceki aya göre %3,8 arttı. Bir önceki aya kıyasla gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %17,3 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları %7,7 ve otomotiv yakıtı satışları %0,3 azaldı.
• Haziran ayında düşük faiz oranları ve konut kampanyalarının etkisiyle konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre %210 artarken, ipotekli konut satışları %1287 artış gösterdi.
• Mayıs ayında cari denge 3,8 milyar $ açık verdi. Böylece on iki aylık kümülatif cari işlemler açığı 8,2 milyar $ oldu.
• Haziran ayında merkezi yönetim bütçe açığı geçen yılın aynı ayına göre %60,7 artarak 12 milyar TL’den, 19,4 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde bütçe gelirleri %19,5, bütçe harcamaları %26,8 artış kaydetti.
• Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %126,2, kapanan şirket sayısı* %59,3 oranında arttı.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring sözleşmeleri damga vergisine tabi midir?
Sonraki İçerikİkinci el araç alımı satımı yapan bir firma başka bir faaliyette bulunursa özel matrah uygulamasından yararlanmaya devam edebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz