Ana Sayfa Ekonomi Mayıs ayında Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,8 puan artarak...

Mayıs ayında Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %62,7 oldu

122
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Kurulu’nun politika faizinde indirim yapması konuşulurken, yurtdışında ise ABD’nin işsizlik maaşı başvuruları konuşulmaya devam etti.

Yurt İçi Gelişmeler

• TCMB, %8,75 olan politika faizini 50 baz puan indirerek %8,25 seviyesine çekti.
• Mayıs ayında Tüketici Güven Endeksi, bir önceki aya göre %8,5 oranında artarak 59,5 oldu.
• Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış güven endekslerine bakıldığında bir önceki aya göre; hizmet sektörü güven endeksinin %10,8, perakende ticaret sektörü güven endeksinin %5 ve inşaat sektörü güven endeksinin %31,1 arttığı görüldü.
• Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %62,7 oldu.
• Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 10,1 puan artarak 76,9 oldu. Endeksteki artışta gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam miktarı ve üretim hacmi, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin göstergelerdeki artış etkili oldu. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise 11,2 puan artarak 73,5 seviyesinde gerçekleşti.
• Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %56,6 azalırken, kapanan şirket sayısı %4,4 oranında arttı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de Nisan ayında inşaat başlangıçları %18,6 azalış beklentisine karşın %30,2 azaldı.
• ABD’de son haftada işsizlik maaşı başvuruları, 2 milyon 438 bin kişi ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti.
• ABD’de öncü verilere göre Mayıs ayında Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) bir önceki aya göre artış göstererek 39,8 seviyesinde gerçekleşti.
• ABD’de Nisan ayında ikinci el konut satışları, bir önceki aya göre %17,8 oranında geriledi.
• Euro Alanı’nda öncü verilere göre Mayıs ayında Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 28,7 ve İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 39,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
• İngiltere’de Nisan ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %18,1, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,6 azaldı.
• Almanya’da Mayıs ayında ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi değeri 51 ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı.
• Almanya’da Nisan ayında 16,2 olan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), öncü verilere göre Mayıs ayında 31,4’e yükseldi.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı 2020-21
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMayıs ayında kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personel için eksik gün bildirimi hangi kod ile bildirilmelidir?
Sonraki İçerikAnonim şirketlerin yönetim kurulunda olan ortaklar şirketlerinde 4a’lı olarak çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz