Ana Sayfa SGK Malulen emekli olmuş birisini işe aldığımızda işe giriş bildirimini nasıl yapmalıyız?

Malulen emekli olmuş birisini işe aldığımızda işe giriş bildirimini nasıl yapmalıyız?

631
0

Malulen emekli olmuş bir kişiyi işe almamızda yasal bir engel var mıdır? Yok ise SGDP bildirge şeklinde mi bildirge vereceğiz?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre 4/a kapsamındaki sigortalılık sonucu malul sayılan ve malullük sigortasından aylık alanların 5510 sayılı yasanın 27/3. Maddesine göre her ne ad altında olursa olsun çalışmaları mümkün değildir, çalışabilir durumda olanlar, zaten malul sayılmayacaktır. Kurum tarafından malullük aylığı alırken çalıştığı tespit edilenlerin aylıkları hemen kesilmektedir.

SGK’dan emekliliği olan kişi Limited şirket müdürü ve ortağına genel kurul kararı ile tahsis edilecek huzur hakkının SGK açısından miktar ve prim yükümlülüğü yönünden durumu ne olacaktır?

Kişiler ortağı bulundukları şirkette sigortalı bildirilemezler. Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirketin müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a sigortalısı kabul edilmektedir. Bu kişi emekli ise SGDP’li olarak bildirilmelidir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKiralık olarak verdiğimiz iş yeri için kiracı stopaj bildiriminde bulunmazsa biz beyannamemizde nasıl bildirim yapmalıyız?
Sonraki İçerikHuzur hakkı ödemelerinden SGK prim kesintisi yapmalı mıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz