Ana Sayfa Muhasebe Mali müşavirlik ofisi olanlar başka bir şirkette danışman olarak 4/1-a statüsünden sigortalı...

    Mali müşavirlik ofisi olanlar başka bir şirkette danışman olarak 4/1-a statüsünden sigortalı çalışabilir mi?

    578
    0

    Mali müşavirlik ofisim var. Herhangi bir şirkette(mesela mali müşavirlik hizmeti veren ltd.şti.) danışman olarak sigortalı çalışabilir miyim?

    Serbest çalışan meslek mensupları; hangi unvan veya konumda bir iş verene bağlı olarak ücretli çalışamaz.


    BENZER İÇERİKLER

    Serbest çalışan meslek mensubuyum. Özel bir okulda, müşteri temsilcisi/halkla ilişkiler olarak iş teklifi geldi. Hem mesleğimi yapıp (büro açık olacak) hemde okula bu konuda (meslekle ilgili değil) SGK’lı olarak (4a’lı) hizmet verebilir miyim. SGK’lı olacağım için bağkur primi ödenmeyecek. Meslek hukuku açısından sakıncası var mıdır? 

    Serbest çalışan SMMM hiç bir unvan ve konumda bir işverene bağlı olarak çalışamaz.

    ______________________________________

    Mesleki faaliyetini icra etmeyen SMMM’nin, başka bir gelir getirici faaliyeti dolayısıyla Defter-Beyan Sistemini kullanıp kullanamayacağı, kendi beyannamesini gönderip gönderemeyeceği hk.

    T.C.

    KÜTAHYA VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

       

     

    Sayı : 61504625-205-E.59274 03.12.2019
    Konu : SMMM ruhsatı olup, farklı bir serbest meslek icrasında defter beyan sisteminin kullanılması  

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesi neticesinde, SMMM ruhsatınızın olduğu fakat gayrimenkul değerleme uzmanlığı işi yaptığınız, serbest meslek defteri tuttuğunuz, beyannamelerinizi kendiniz imzalayıp defter beyan sistemi ile gönderip gönderemeyeceğiniz, büronuz olmaksızın başka bir ticari faaliyet ya da şirket ortağı olmanız durumunda şirket defterini tutup tutamayacağınız, hususunda görüş talep etmektesiniz.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlere beyanname gönderme yetkisi verilmiştir.

    Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığının 15.11.2007 tarih ve 7044-184/101429 ve 101430 sayılı genel yazılarda, “… 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak, gelir getirici faaliyette bulunanlara, elektronik ortamda verilmesi gereken kendi beyannamelerini elektronik ortamda vergi dairesine verebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmesi uygun görülmüştür.

    Bu mükelleflerin e-beyanname uygulamasından yararlanabilmeleri için, örneği 340 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek:1) yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi’ni doldurarak, bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat etmeleri ve buradan kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları yeterlidir.

    Ancak, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyenler, oda kayıt belgesinin tasdikli bir örneğini dilekçe ekinde ilgili vergi dairesine “Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi” ile birlikte vereceklerdir.

    Bu şekilde talepte bulunan mükelleflere, bağlı bulundukları vergi dairesince 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanıcı kodu, parola ve şifre teslim edilecektir.” açıklamaları yapılmıştır.

    Bunun yanı sıra, Serbest Muhasebeci Malı Müşavir ve Yeminlı Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Ticari Faaliyette Bulunamama” başlıklı 43 üncü maddesinde, “Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar. Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.” düzenlemesi yapılmıştır.

    Bu bağlamda, serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyetini icra etmeksizin gayrimenkul değerleme uzmanlığı faaliyeti gibi gelir getirici bir faaliyette bulunmanız halinde, esas itibariyle, kendi beyannamelerinizi gönderebilmeniz mümkün bulunmaktadır.

    Diğer taraftan, 17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Defter-Beyan Sisteminin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemi bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

    Söz konusu Tebliğin “Sistemi kullanma yetkisi” başlıklı 13 üncü maddesinde; “(1) Defter-Beyan Sistemi üzerinden defter tutma, beyanname ve bildirim gönderebilme işlemleri, 3568 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri uyarınca vergi beyannamelerini meslek mensuplarına;

    a) İmzalatmak zorunda olan mükelleflerden,

     – Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları tarafından,

     – Diğerleri için meslek mensupları tarafından

    b) İmzalatma yükümlülüğü olmayan mükelleflerden,

     – Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından,

     – Diğerleri için meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından,

    yapılabilecektir.

    …” ifadeleri yer almaktadır.

    Bunun yanı sıra, sicil kayıtlarınızdaki bilgilere göre, 9/2/2018 tarihi itibarıyla faaliyet konunuzun “683102- Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan gayrimenkul danışmanlık ve ekspertiz faaliyetleri” olduğu anlaşılmaktadır.

    Buna göre, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak, gelir getirici faaliyette bulunanlara, elektronik ortamda verilmesi gereken kendi beyannamelerini elektronik ortamda vergi dairesine verebilmesi mezkûr genel yazı ile uygun görüldüğünden, bu durumdaki mükelleflere “Faal olmayan meslek mensubu” grubundan kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmesine bağlı olarak, bunların Defter-Beyan Sistemini sadece kendi işlemlerini yapmak üzere kullanabilmeleri mümkündür.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş Kazası kaç gün içinde SGk’ya bildirilmelidir.
    Sonraki İçerikBinek araç kiralamasında aylık gider yazma sınırı 8.000 TL + KDV’dir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz