Ana Sayfa Muhasebe Mali müşavirler yabancı şirketlerin İrtibat bürolarının yetkilisi olabilir mi?

Mali müşavirler yabancı şirketlerin İrtibat bürolarının yetkilisi olabilir mi?

623
0

Bilindiği üzere 4875 sayılı doğrudan yabancı yatırımlar kanunu kapsamında kurulan merkezi yurtdışında olan bir şirketin Türkiye’de irtibat bürosu açabilmektedir. Bu irtibat büroları ilgili kanun hükmüne göre Türkiye’de ticaret yapması yasak olup, herhangi bir ticari faaliyette bulunamamaktadır. Yine Ticaret odalarına kayıtları olmayıp, kurulan irtibat bürosunun herhangi bir sermayesi yoktur. Bütün bunlarla birlikte Mali müşavirlik bürom varken böyle bir irtibat bürosunun Türkiye’deki yetkilisi olabilir miyim?

3568 Sayılı yasada mesleği konusu aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

Mesleğin Konusu Madde 2

  1. A) Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu:

Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

  1. a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
  2. b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
  3. c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci malî müşavir denir.

  1. B) Yeminli malî müşavirlik mesleğinin konusu:

(A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanunun 12 nci maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır.

Yeminli malî müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.

YUKARIDAKİ tanımlarda bahsettiğiniz bir iş ve işlem tanımı bulunmamaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDefter beyan sisteminde sabit kıymetlerin amortismanları hangi tarihlerde giderleştirilir?
Sonraki İçerik27103 sayılı kanun kapsamında ortalama personel sayısı hesaplanırken neye dikkat etmeliyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz