Ana Sayfa Muhasebe Mali Müşavirler Müşterilerinin Vergi ve Sgk Ödemelerini Yapmak İçin Emanet Para Alabilir...

Mali Müşavirler Müşterilerinin Vergi ve Sgk Ödemelerini Yapmak İçin Emanet Para Alabilir Mi?

Mali Müşavirler Müşterilerinin Vergi ve Sgk Ödemelerini Yapmak İçin Emanet Para Alabilir Mi?

2059
0

Bazı meslek mensuplarının müşterilerinden para alarak onların vergi, SGK vs. ödemelerini yaptıklarını duyuyoruz. Hatta bazı müşterilerimiz bu durumları başkalarından duyup bizden de bunu yapmamızı talep ediyorlar. Fakat biz bunu yapmayı reddediyoruz. Bu durumda müşteriler arasında benim muhasebecim yapıyor seninki yapmıyor gibisinden konuşmalar dönüyor. Bu durum bizim için dezavantaj yaratıyor. Bu meslek mensuplarının yaptığı uygulama yasal mıdır? Bunun meslek hukuku ve diğer mevzuata göre yaptırımı nelerdir?

Konu ile ilgili mesleki karar aşağıdadır.

TÜRMOB’UN MECBURİ MESLEK KARARLARINA İLİŞKİN GENELGESİ -1996/1

(26.01.1996 tarih ve 22535 sayılı Resmi Gazete) 3568 sayılı, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 33. Maddesine dayanarak 7.10.1995 tarihli TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Genel Kurulunda alınan meslek kararı aşağıdaki gibidir:

  1. Meslek mensupları müşteri adına üçüncü kişilere (Vergi Dairesi, SSK, Bağ-Kur ve benzeri kurumlara) ödeme yapmak üzere her ne isim altında olursa olsun, mali değerler (para, çek, senet, menkul değerler ve benzerlerini) alamazlar.
  2. Emanet para makbuzu veya benzeri belge kullanamazlar.
  3. Emanet para makbuzu veya benzeri belge kullananlar hakkında, Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
  4. Bu uygulama ile ilgili olarak meslek kararına bağlı olmak üzere TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Başkanlığı açıklayıcı sirküler yayımlayabilir.
  5. Bu Genelgenin uygulaması 30.06.1996 tarihinde başlar. Bu süreye kadar Odalar gerekli hazırlıkları yaparak üyelere bildirecektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSgk teşviki alan personellerimizi firmamızın başka sigorta dosyasına nakil edip tekrar aynı dosyamıza aldığımızda SGK teşvikinden faydalanabilir miyiz?
Sonraki İçerikSGK teşviki aldığım geçmiş dönemlere ilişkin kurum tarafından istenilen düzeltmeler neticesinde aldığım teşviklerden yersiz faydalanmış olur muyum?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz