Ana Sayfa Çalışma Hayatı Mali müşavirler inceleme raporu hazırlamak için müşterileri ile sözleşme imzalamak zorunda mıdır?

    Mali müşavirler inceleme raporu hazırlamak için müşterileri ile sözleşme imzalamak zorunda mıdır?

    575
    0

    2021 Aralık ayı itibariyle site yönetimi ile ücret bordrosu hazırlama işçi giriş çıkışları muhsgk hazırlayıp gönderme işlemi için aylık 1.000,00 TL KDV dahil sözleşme yapacağım. Bu sözleşmenin haricinde geçmiş yıl kayıtlarının incelenmesi hakkında bir inceleme raporu için 15.000,00 TL ayrıca bir sözleşme yapmam gerekiyor. Bu site yönetimi ile aynı anda 2 sözleşme oluşturabilir miyim?

    İnceleme raporunun tanzimi için Türmob e-birlik sisteminde sözleşme yapılmaz. 

    Hukuki haklarınızın korunması için isterseniz özel sözleşme yapabilirsiniz.

    Site yönetimleri herhangi bir defter tutmak zorunda değillerdir. İsteğe bağlı olarak yevmiye defteri tutabilirler mi?

    Site ve Apt. yönetimleri 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri) tutmak zorundadır. 

    Vergi Usul Kanununun 182. ve izleyen maddelerinde bilanço esasına göre tutulması gereken defterler, 193. maddesinde ise işletme hesabı esasına göre tutulması gereken defterler düzenlenmiştir. 

    Apartman ve siteler yukarıda sayılan defter tutma esaslarından herhangi birine tabi olmadıklarından vergi hukuku açısından defter tutmakla yükümlü değildirler. 

    İsteğe bağlı olarak işletme defteri veya yevmiye defteri tutabilirler.

    Apartman ve site yönetimi çalışanlarının aylık olarak düzenlenen maaş bordrolarının site yönetim panosuna asılması zorunlu mudur? SGK’nın asılmaması durumunda uyguladığı bir ceza var mıdır? Maaş bordrosu yerine sitenin panosuna çalışanların sadece hizmet bilgisi asılması yeterli olur mu?

    SGK’nun 634 sayılı kanuna istinaden maaş bordrolarının asılmasına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak Yönetim karar organı bu yönde karar almış ve şeffaflık politikası gereği ücret bordrolarının asılması yönünde karar alabilir. Ücret bordrolarının asılması zorunluluğu da bulunmamaktadır.

    4857 Sayılı İş Kanunu

    Ücret hesap pusulası Madde 37 

    İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. 

    Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. 

    Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSermaye tespit raporunda ulaşılamayan geçmiş yıl defter bilgilerine ne yazmalıyız?
    Sonraki İçerikTasdiksiz deftere kaydedilen belgenin KDV’si indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz