Ana Sayfa Muhasebe Mali müşavirler aynı ofiste faaliyet gösterebilir mi

    Mali müşavirler aynı ofiste faaliyet gösterebilir mi

    7
    0

    Birden fazla mali müşavir aynı ofisi kullanabilir mi?

    S.M. Mali Müşavirlik yetki belgesi (Ruhsatı) ile serbeste meslek erbabı olarak faaliyet gösteren meslek mensuplarının aynı fiziki adreste faaliyet göstermeleri meslek mevzuatı açısından mümkündür.

    Mali müşavirler, meslektaşların dışındaki ticari şirketler ile aynı iş yerini kullanamaz. Meslek mevzuatına göre ticari şirketlerle SMMM unvanına sahip ve mesleği icra edenlerin aynı adreste faaliyet göstermesi mümkün değildir.

    ***

    BENZER İÇERİKLER

    SMMM’ler şirket ortağı olabilir mi?

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanı ile kendi adına serbest meslek mükellefiyeti açan meslek mensuplarının merak ettiği ya da tereddütte kaldığı konulardan biri de SMMM unvanı ile bağımsız olarak çalışırken aynı zamanda başka bir şirketin ortağı olup olamayacaklarıdır. Aşağıda bu konu ile ilgili bazı kısa soru ve cevaplar a yer verdik.

    Konuyu özetlemek gerekirse; SMMM unvanlı ile bağımsız olarak faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları bu faaliyetleri devam ederken ayrıca SMMM faaliyeti gösterecek limited şirket veya anonim şirketin ortağı/pay sahibi olabilirler. Yine bu şirketlerin imza yetkili müdürü veya yönetim kurulu üyesi de olabilirler. Ancak görüldüğü üzere burada önemli olan ortak/pay sahibi olunacak şirketin SMMM faaliyetinde bulunmasıdır. Bu durumda hem SMMM şahıs firması hem de SMMM Ltd. ve A.Ş. birlikte devam edebilir.

    Serbest meslek erbabı olarak SMMM faaliyetinde bulunan kişi başka bir iş kolunda faaliyet gösteren Ltd. veya A.Ş.’nin imza yetkili müdürü veya yönetim kurulu üyesi olamaz ancak ticaret şirketlerinde imza yetkilisi olmadan pay sahibi olabilir.


    2 mali müşavir beraber bir mali müşavirlik AŞ. Kurmak istiyoruz ancak mesleki faaliyetlere bir süre serbest meslek faaliyetlerine bir süre daha 6 ay 1 yıl devam etmek istersek yapabil miyiz?

    Yapabilirsiniz.


    Bağımsız olarak çalışmaktayım. Ayrıca SMMM şirketi açmak istiyorum. İkisi de aynı anda açık olabilir mi?

    Bireysel mükellefiyeti (GV) olan meslek mensupları mesleki şirket kurabilir veya kurulu mesleki şirkete ortak olabilir.


    Biz Serbest muhasebeci mali müşavirler müşavirliğini yaptığımız bir limited şirkete %50 ortak olduğumuzda ticari kazanç sahibi sayılır mıyız?

    Melek mensupları oran sınırı olmadan Ticari şirketlere ortak olabilir.

    Ancak; Şirkette yönetici olmaz. Ticari yasak kapsamında olmaz.

    Ticareti yapan Tüzel kişiliktir. Sorumluda yöneticidir.


    Yeni kurulacak bir anonim şirkette hem şirketin mali müşaviri hem de denetçi olmamda bir sakınca var mıdır?

    A.Ş denetçilik yeni TTK ile 2011’den itibaren kaldırılmıştır.

    Belirli şartları taşıyan şirketler Bağımsız denetime tabidir.

    Bağımsız denetim yapan kişi aynı zamanda denetlediği Şirkete mali müşavirlik hizmeti veremez.


    Serbest büro faaliyetinde bulanan meslek mensubu, SMMM unvanı kullanmadan başka bir işyerinde SGK’lı çalışabilir mi?

    Gelir Vergisi Mükellefi olarak mesleki faaliyetini sürdüren Meslek mensubu (SMMM) Bir işverene bağlı olarak unvanı veya konumu ne olur ise olsun iş akdi ile (Bağımlı) olarak çalışamaz.


    Kiracı olarak kullandığım ofisimin bir başka odasına turizm işi ile iştigal edecek şahıs firması açılışı verebilir miyim? Firma benim kiracım olmayacak ana firmadan kiralama yapacaktır.

    Aynı kapıdan giriş yapılan ofisin bir odasının Ticari faaliyet yapacak mükellefe kiraya verilemez. SMMM ile Ticari faaliyet yapan mükellef aynı daire veya bağımsız bölümü ayrı odada olsa faaliyet sürdüremez.

    Ancak SMMM başka bir SMMM ile bahse konu yeri ortak kullanabilir.


    Serbest çalışan mali müşavirim bir adet limited şirket kurmak istiyorum. Danışmanlık, eğitim, internetten satış vb. işler yapabilir miyim?

    Meslek mensupları Ticari şirketlere ortak olabilirler. Ancak yönetici olamazlar (yönetim kurulu üyesi, başkanı)


    Bağımsız çalışan mali müşavirim. Limited şirketi ortağı olabilir miyim?

    Müdür veya imza yetkilisi olmadığınız sürece birden fazla ticari şirkete ortak olabilirsiniz.

    Ortak olduğunuz Şirketler ile mesleki sözleşme yaparak hizmet verebilirsiniz.


    Mahkeme tarafından tasfiye memuru olarak atandım. Fakat bağımsız meslek mensubuyum. Görevi kabul edebilir miyim?

    Tasfiye memuru tasfiye halindeki ticari firmayı temsil ve ilzam ettiği için ticaret yasağı kapsamındadır. Serbest çalışan meslek mensupları tasfiye memuru olamaz.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikLimited şirket ortağının eşine ve çocuklarına verilen ücretler vergi matrahından indirim konusu yapılır mı?
    Sonraki İçerikİtiraz ve ret süresi kaçırılan faturaların düzeltmesi nasıl yapılacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz