Ana Sayfa Duyurular Mali aracı kuruluşlar sektöründe 2019 yılında 18.132 girişim faaliyette bulundu

Mali aracı kuruluşlar sektöründe 2019 yılında 18.132 girişim faaliyette bulundu

439
0

Mali Aracı Kuruluş İstatistikleri, 2019

Finansal hizmet faaliyetlerinde 218 girişim, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında 63 girişim, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise 17 bin 851 girişim faaliyet gösterdi.

Faktör maliyetiyle katma değer 259 milyar TL, üretim değeri ise 377 milyar 527 milyon TL olarak gerçekleşti

Mali aracı kuruluşlarda toplam katma değerin %87,4’ü finansal hizmet faaliyetlerinde, %9,2’si sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %3,4’ü ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu. Üretim değerinin ise %82,6’sı finansal hizmet faaliyetlerinde, %13,8’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %3,6’sı ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu.

Mali aracı kuruluşlarda faktör maliyetiyle katma değer ve üretim değeri, 2019


Bir önceki yıla göre faktör maliyetiyle katma değer %2,2 artarken, üretim değeri %4,3 arttı

Faktör maliyetiyle katma değer bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %0,7 azalırken, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %27,6, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise %27,8 arttı. Üretim değeri ise bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %3,7, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %4,3, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise %18,6 arttı.

Faktör maliyetiyle katma değer ve üretim değeri, 2010-2019

Mali aracı kuruluşlarda en yüksek istihdam finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti

Mali aracı kuruluşlarda yıllık ortalama çalışan sayısı 311 bin 624 olarak gerçekleşti. Toplam istihdamın %72,0’sini finansal hizmet faaliyetlerinde, %6,5’ini sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, %21,5’ini ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar oluşturdu.

Mali aracı kuruluşlarda bölümlere göre istihdam, 2018-2019

Personel maliyeti 42 milyar 167 milyon TL olarak gerçekleşti

Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin %82,2’ü finansal hizmet faaliyetlerinde, %8,0’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, %9,8’i ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde gerçekleşti. Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin %84,8’i maaş ve ücretlerden, %15,2’si ise sosyal güvenlik masraflarından oluştu.

Mali aracı kuruluşlarda ücretli kadın çalışan oranı %48,2 oldu

Mali aracı kuruluşlarda 2019 yılında ücretli olarak istihdam edilen kadın personel sayısı 143 bin 856 iken erkek personel sayısı 154 bin 667 olarak gerçekleşti. Ücretli kadın çalışan oranı %48,2, ücretli erkek çalışan oranı ise %51,8 oldu.

Ücretli çalışan kadın-erkek sayıları, 2010-2019

Mali aracı kuruluşlarda sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değeri 12 milyar 314 milyon TL oldu

Mali aracı kuruluşlarda 2019 yılında sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değerinde en yüksek pay  %81,6 ile finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti. Sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında bu pay %12,0 iken finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %6,4 oldu.

Sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değeri, 2010-2019

_________________________________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR

Mali Aracı Kuruluş İstatistikleri, Yapısal İş İstatistikleri kapsamında yer almaktadır. Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasında (NACE Rev.2) Kısım K’da yer alan girişimler kapsanmaktadır. Girişimlerin iş istatistikleri kapsamındaki ekonomik göstergeleri üretilmektedir. Faiz, mevduat, kredi vb. verileri üretmek Mali Aracı Kuruluş İstatistikleri kapsamında değildir.


Kaynak: TÜİK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7256 sayılı af kapsamında geçmiş dönemlerde silinen bağ-kur günlerimizi ihya edebilir miyiz?
Sonraki İçerikMücbir sebep kapsamında ertelenen Vergi ve SGK borçları yapılandırma kapsamına girer mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz