Ana Sayfa Vergi Mal alımında % 8 olan KDV oranı sonradan %18 olursa o malın...

    Mal alımında % 8 olan KDV oranı sonradan %18 olursa o malın çıkışı hangi oranla yapılır?

    Düşük KDV ile alınan ürünün yüksek kdv ile satılması

    471
    0

    Mal alımında % 8 olan KDV oranı sonradan %18 olursa o malın çıkışı hangi oranla yapılır?

    % 18 olur.

    Ticari araç satışında KDV oranı nedir?


    21.09.2019 tarihinde servis işletmeciliğine başlayan bir mükellefim o tarihte vergi usulüne göre araç alış faturasında KDV’si %1 olarak almıştır. Bugün tarihi itibariyle araç satışı yapacaktır. Bu durumda ticari aracı için satış faturası keserken KDV oranı kaç olarak yapılması gerekmektedir? 

    % 18 KDV hesaplanacaktır

    Bir a.ş. bünyesinde 10 yıldan fazla kalan dükkân(işyeri) satılıkken vergiden muaf olduğunu biliyoruz. Fakat KDV’den istisna olmasının şartlarını kanunda bulamadanım. KDV’den istisna mıdır?

    KDVK 17/4-r maddesi aşağıdadır. 

    1. r) Kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi. İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır. 

    İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır. 

    Bu fıkranın (u) bendi kapsamında varlık kiralama şirketlerine ve (y) bendi kapsamında finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarına devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerinin, kaynak kuruluş ve kiracı tarafından üçüncü kişilere satışına ilişkin en az iki tam yıl aktifte bulundurma süresinin hesabında, bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin varlık kiralama şirketleri, finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının aktifinde bulunduğu süreler de dikkate alınır.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAktife kayıtlı işyeri satışı KDV den istisna mıdır?
    Sonraki İçerikKira ödemeleri B formunda beyan edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz