Ana Sayfa Vergi Maktu ve Nispi Harçlarda Ödeme Ne Zaman Yapılır?

    Maktu ve Nispi Harçlarda Ödeme Ne Zaman Yapılır?

    5778
    0

    1- MAKTU HARÇLARDA ÖDEME NE ZAMANDIR?
    (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir.
    Mahiyetleri icabı işin sonunda hesap edilip alınması gerekenler, harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir.
    Harç peşin veya süresinde ödenmemiş ise, müteakip muamelelere ancak harç ödendikten sonra devam olunur.

    2- NİSPİ HARÇLARDA ÖDEME NE ZAMANDIR?
    (1) sayılı tarifede yazılı nispi harçlar aşağıdaki zamanlarda ödenir;
    2.1- Karar ve ilam harcı: Karar ve ilam harçlarının 1/4 (dörtte biri) peşin, geri kalanı kararın tebliğinden itibaren 1 (bir) ay içinde ödenir. Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında peşin alınan harcın oranı 1/20 (yirmide bir) olarak uygulanır. Bakiye karar ve ilam harcının ödenmemiş olması, hükmün tebliğe çıkarılmasına, takibe konulmasına ve kanun yollarına başvurulmasına engel teşkil etmez.
    2.2- İcra Tahsil Harcı: İcra takiplerinde Tahsil Harcı, alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir.
    Harç alacağı icranın yerine getirilmesiyle doğar.
    Konunun değeri üzerinden alınacak İflas Harçlarında da bu bent hükümleri uygulanır.
    2.3- Depozito: Defter tutma ve miras işlerine ait harçlarıdır.
    (1) sayılı tarifenin (D) bölümünde yazılı depozito, defter tutma ve miras işlerine ait harçlar işin sonundan itibaren 15 gün içinde ödenir.

    Kaynak: Harçlar Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikReklam hizmeti veren firmamızın yurt dışından aldığı Google , facebook faturalarında stopaj var mıdır?
    Sonraki İçerikKimler İşyeri Hekimi Olabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz