Ana Sayfa SGK Lise stajyerlerine ödenen ücretleri nasıl gideriliştir?

Lise stajyerlerine ödenen ücretleri nasıl gideriliştir?

5761
0

Firmamızda lise stajyeri çalıştırmaktayız ve ücret ödemelerini Net asgari ücretin %30 u olarak bankadan yapmaktayız. Yaptığımız ücret ödemesi ile ilgili muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır?

Ücret ve Sosyal Güvenlik Madde 25

İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.

Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

Aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okumakta iken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanır.

Meslek Lisesi Veya Mesleki Ve Teknik Eğitim Yapan Yükseköğretim Kurumları kapsamında yapılan staj süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri ödenmekte ve emeklilikle ilgili primler ödenmemektedir. Bu ücretlerin ayrı hesaplarda izlenmesi gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirket sahipleri çocuklarını kendi iş yerinde sigortalı olarak gösterebilir mi?
Sonraki İçerikEuro bölgesinde toplam hükümet geliri GSYİH’nin %45,1’i olarak gerçekleşti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz