Ana Sayfa SGK Lise stajyerlerine ödenen ücretler için SGK primi ödenir mi?

Lise stajyerlerine ödenen ücretler için SGK primi ödenir mi?

Lise stajyerlerine ödenen ücretler için SGK primi ödenir mi?

770
0

Teknik liseden stajyer çalıştırmaya başladı.20 kişinin altında olan işyerlerinde agi hariç asgari ücretin %15 aşağı olamaz denilmiş mevzuatta. Asgari ücretin % 15’i 274,35 TL’dir. Örneğin firma 400 TL verdi aradaki fark için prim ödemek zorunda mı?

 

3308 sayılı Kanun’un 24/a. maddesinde her ne kadar “Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır” denilse de 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda (193 sayılı yasa, 1961) “3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu’na tâbi çırakların asgari ücreti aşmayan ücretlerinin vergi dışı tutulacağı” hüküm altına alınmıştır (193, m.23/12). Dolayısıyla 3308 sayılı Kanuna tabi olanlara asgari ücretin üzerinde ücret ödenmesi söz konusu olduğu durumlarda asgari ücreti aşan kısımdan vergi alınması gerekmektedir.

 

Bunların sigorta primleri öğrenim gördükleri okulları tarafından ödenmekte ücretleri de staj yaptıkları işletmeler veya kurumlar (kamu/özel) tarafından ödenmektedir. Ücretleri asgari ücretin altında ise gelir ve damga vergisinden muaftır. Asgari ücretin üzerinde ödeme varsa aşan kısımdan gelir ve damga vergisi kesilecektir


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSerbest çalışan mali müşavirler bir iş yerinde SGK’lı olarak çalışabilir mi?
Sonraki İçerikGümrük idareleri kendilerine onay için gönderilen faturaları ne kadar sürede onaylar, gecikmeler yaşanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz