Ana Sayfa Muhasebe Limited şirketlerde şirket ortaklarından en az bir tanesinin şirketi her konuda temsile...

Limited şirketlerde şirket ortaklarından en az bir tanesinin şirketi her konuda temsile yetkili olması zorunlu mudur?

873
0

3 gerçek kişi bir araya gelerek 3 ortaklı bir limited şirket kurmak istemektedirler. Bu ortaklardan bir tanesini şirkete müdür olarak seçmek istemektedirler. Seçilen bu müdür şirketi her konuda tek başına temsile yetkili değil de belirli konularda temsile yetkili kılmak istemektedir. Örneğin tek başına bankadan kredi çekemez ama nakit para çekebilir vb. şeklinde. Şirket henüz kuruluş aşamasındadır. Mersis’te neler yapılabileceği konusunda yardım edebilir misiniz?

TTK 623 ve devamı maddelerinde bu konu işlenmiş olup, en az bir ortağın her konuda temsile yetkili olması zorunludur. Dolayısı ile ortak müdürün yetkilerine kısıtlama mümkün olamayacaktır.

Birden fazla müdür seçilmesi halinde bazı müdürlerin yetkileri düzenlenecek bir iç yönerge ile kısıtlanabileceği, ancak her durumda ortak müdürlerden en az bir tanesi veya birkaçı her konu da şirketi münferit veya müşterek imzaları ile temsile yetkili olması gerekmektedir.

 

3 ortaklı ve 400.000 TL sermayeli limited şirketimizi tasfiyeye sokmak istiyoruz. Fakat şirketin %25 sermayesine sahip olan ortak tasfiyeye kararına imza atmaktan imtina edip sorun çıkarıyor. İlgili şirketi 2 ortaklı çağrılı genel kurul yaparak oy çokluğu ile tasfiyeye sokabilir miyiz?

Esas mukavelede daha ağır bir nisap öngörülmemesi halinde, TTK’nın tasfiye için gerekli gördüğü toplantı ve karar nisabına ulaşılması halinde davet ve sonrasında genel kurul kararı ile tasfiye kararı alınabileceği, bu nisapların sağlanmaması üzerine ortaklar tarafından tasfiye kararı ve tasfiye memurunun atanması yetkili mahkemeden talep edilebilecektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-Arşiv Faturanın Geriye Yönelik Tarihli Olarak Düzenlenmesi Hakkında ÖNEMLİ Açıklama
Sonraki İçerikİhale İlanları 7 Şubat 2020 Cuma

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz