Ana Sayfa Muhasebe Limited şirket ortağı 4-b (Bağ-Kur)’lu mu olacak?

Limited şirket ortağı 4-b (Bağ-Kur)’lu mu olacak?

1673
0

Limited şirketi kuruluşu yapacağım.
1) Bu firmada bir tek sahibi çalışacak. Bu firmanın sahibi sigorta kapsamında nasıl olacak? Bağ-kur’lu mu (4-b) yoksa 4-a kapsamında mı olur?
2) Bu kişi her ay hayatını devam ettirebilmesi için kazandığı parayı harcaması gerekmektedir. Bu kazandığı parayı gelişigüzel de harcayamaz. Kendisine ücret mi bağlamak gerekir?

 

1- 4b sigortalı

2- TTK’nun 144’üncü maddesinde genel olarak ve ayrıca ayni Kanun’un 170 ve 247. maddelerinde, kollektif ve adî komandit şirketlerle ilgili olarak, ortakların şirket mukavelesi gereğince hakkettikleri ücreti alabilecekleri belirtilmişse de, bundan maksat Borçlar Kanunu ve İş Kanununun öngördüğü anlamda ücret değil kârdan hizmet karşılığı alınan ilâve bir paydır. Dolayısıyla de ücret değil kâr payı niteliği taşır. Buna karşılık, ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olduktan başka, ortaklarının sorumluluğu şirkete koydukları sermaye ile sınırlı olan anonim ve limited şirketlerin ortaklarının, bu şirketlerde hizmet erbabı (işçi) olarak çalışmaları prensip itibariyle mümkündür.

 

1479 sayılı BAĞ-KUR Kanunu’nun 24 üncü maddesinde, herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, tüccar, sanayici, mühendis vb. gibi ticarî ve meslekî kazancı dolayısıyla gerçek veya götürü usulde GV mükellefi olanların ve kollektif şirket ortağı, adî komandit şirket komandite ve komanditer ortağı, hisseli komandit şirket komandite ortağı, limited şirket ortağı ve donatma iştiraki ortağı durumunda olanlarla anonim şirketlerin kurucu ortaklarının ve yönetim kurulu üyelerinin hizmet erbabı değil, bağımsız çalışanlar sayılacakları hükme bağlanmıştır. Ancak bu hüküm, bir kimsenin kurucusu veya ortağı olduğu bir A.Ş. veya Limited Şirket ile ayrıca ücret ilişkisi içine girmesine engel değildir.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Limited Şirket Kuruluşu İçin Esas Sermaye Tutarı Ne Kadar Olmalıdır?

 

2019 Yılında Limited Şirketler Noterden Hangi Yasal Defterleri Tasdik Etmek Zorundadır?

 

Şirket Ortaklarının Şirket Finansmanı İçin Kullandıkları Kredilerin Faiz Ve Giderleri Kurum Kazancından İndirilebilir mi?

 

 

Yabancı Uyruklu Şirket Ortakları ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Çalışma İzni Alması Gerekir mi?

 

Şirkete ait olan arsa ve üzerindeki yapıları şirket ortaklarına piyasa fiyatından daha ucuza satabilir miyiz?

 

Kar Yedekleri Sermaye Azaltımı Yolu İle Şirket Ortaklarına Dağıtılabilir mi?

 

 

Önceki İçerikGerçek kişilerden alınan demirbaşlar için düzenlen gider pusulalarında KDV ve Stopaj hesaplanır mı?
Sonraki İçerik15 Haziran 2019 Tarihli ve 30802 Sayılı Resmi Gazete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz