Ana Sayfa Vergi Kuyumcular isteğe bağlı olarak enflasyon düzeltmesi yapmayabilir mi?

    Kuyumcular isteğe bağlı olarak enflasyon düzeltmesi yapmayabilir mi?

    1341
    0

    Firmamız Altın ve Gümüş imalatı yapmaktadır. Enflasyon düzeltmesi yapılmaması (zararı azaltıp karlılığı arttırmak için) bizi vergi dairesi ile karşı karşıya getirir mi?

    Enflasyon düzeltmesi yapmak zorundasınız. Enflasyon düzeltmesi isteğe bağlı bir işlem değildir.


    Kuyumcularda enflasyon muhasebesi uygularken, ticari mallar için 2021/01.dönem itibari ile stmm kaydı yapıldıktan sonra kalan 153 hesaba mı enflasyon muhasebesi yüfe değişim oranı uygulanacak yoksa stmm kaydı yapılmadan önceki 153 hesap bakiyesine mi uygulanıp, sonra stmm kaydı yapılmalıdır?

    Enflasyon düzeltmesi PARASAL OLMAYAN tüm değerler için yapılır. 

    Sadece 153 hesap değerlenmez Bilançonun aktifindeki ve pasifindeki Parasal olmayan değerler için enflasyon düzeltmesi yapılacaktır. Değerleme Dönem sonundaki (31/03/2021) tutar üzerinden yapılır.


    Kuyumcu mükellefim ek faaliyet olarak taksi ile yolcu taşıma mükellefiyeti açılışı yapıldı. Asıl iş kuyumculuk ek faaliyet taksi ile yolcu taşıma üçer aylık dönemlerde kuyumculuk faaliyeti ile ilgili enflasyon muhasebesi yapıyordum. Ek faaliyetten dolayı enflasyon düzeltmesi yapılamaması mı gerekiyor. İsteğe bağlı olarak yapılır veya yapılmayabilir mi? 

    Enflasyon düzeltmesi isteğe bağlı olarak yapılmaz.

    Kuyumculuk faaliyeti dışında ek iş kolu nedeni ile enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.


    Özelge: Münhasıran altın ve gümüş alım satımı yapan işletmenin bunun yanında saat alım satımı da yapması durumunda enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılamayacağı hk.

    T.C.
    ORDU VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    25953680-001-5

    14/03/2013

    Konu

    :

    Altın alımsatımı yanında saat alım satımı yapılmasında enflasyon düzetlmesi yapılıp yapılamayacağı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, işyerinizde münhasıran sürekli olarak altın ve gümüş alım satımı yanında saat alım satımı da yaptığınız belirtilerek, bu durumda enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi talep edildiği anlaşılmaktadır.

    Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 298/A maddesinde; “Malî tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetler aşağıdaki hükümlere göre enflasyon düzeltmesine tâbi tutulur.

    1. Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10’dan fazla olması halinde malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer.

    Kapsama giren mükellefler, geçici vergi dönemlerinin sonu itibarıyla malî tabloları düzenlemek ve enflasyon düzeltmesi yapmak zorundadırlar. Geçici vergi dönemlerinde yukarıda belirtilen oranların tespitinde, son üç hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki otuzaltı ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son oniki ay dikkate alınır. Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılır. …”,

    Mükerrer 298/A-2/d maddesinde; “Düzeltme katsayısı; malî tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, düzeltmeye esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayıyı, … ifade eder.”,

    Mükerrer 298/A-9 maddesinde; “Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yaparlar.” hükümleri yer almaktadır.

    Diğer taraftan, konuyla ilgili olarak yayımlanan 15/07/2005 tarih ve 19 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde;

    “Diğer taraftan, esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda “münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali” faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Bu itibarla; esas faaliyetinizin altın alım satımı olması ve bu faaliyetin cüz’ü niteliğinde saat alım-satımı işi yapılması nedeniyle enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAynı yıl içinde kapanış ve tekrar açılış yapan firma eski defteri kullanabilir mi?
    Sonraki İçerikReeskont kredisi maliyetini direkt gider yazabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz