Ana Sayfa Duyurular Kütlü pamuk primi %37,5 artırılarak kilogram başına 1,1 liraya çıkarıldı

Kütlü pamuk primi %37,5 artırılarak kilogram başına 1,1 liraya çıkarıldı

88
0

BAKAN PAKDEMİRLİ:

“Toplam Tohum İhtiyacının %96’sı Yurt İçinden Üretiliyor”

“Son 18 Yılda, Yem Bitkileri Kapsamında Toplam 7 Milyar Lira Destekleme Ödemesi Yapıldı”

“Dağıtılan Tohumların Yüzde 75’i Hibe”

İzmir’de düzenlenen “Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Programı”na katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kütlü pamuk primini %37,5 artırarak kilogram başına 1,1 liraya çıkardıklarını söyledi.

Programda yaptığı konuşmada üretime güç katacak, çiftçimize destek olacak önemli bir projeyi başlatmaktan son derece mutlu olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli “Tohum başlangıçtır. Gıda zincirinin ilk halkası, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin temeli; küçük bir tohum tanesinde büyük dünya gizli. Tarımsal üretimin ilk kelimesi, sürdürülebilirliğin ana hikâyesi de “tohum”la başlar. Ekonominin ve sanayinin başladığı yer de tohumdur” diye konuştu.

TOPLAM TOHUM İHTİYACININ %96’SI YURT İÇİNDEN ÜRETİLİYOR

Gelecekte gıda güvenliğimizi daha sağlam bir yapıya getirmek için tohumla ilgili planlarımızı doğru şekilde yapmak, hızlı ve etkin şekilde hayata geçirmek zorunda olduğumuzun altını çizen Pakdemirli şöyle devam etti:

“Malum olduğu üzere uluslararası tohum ticareti; son 50 yılda önemli artışlar gösterdi. Hatta öyle ki, 1970-2016 yılları arasında, uluslararası tohum ticaretinde tam 12 kat artış oldu. Bizler bunun gerisinde kalamazdık. O nedenle, son 18 yılda, tohum üretimindeki ihtisaslaşmayı ve tohumculuk teknolojisinde gelişmeleri takip ederek, ülkemizin “tohumda millilik ve yerlilik” konusunu sürekli gündemimizde tuttuk. Buradan bir kez daha gururla söylüyorum ki, Türkiye; kendi tohumluğunu, kendi üreten bir ülkedir. Tohum ticaretinde dünyanın ilk 10 ülkesinden biridir. Toplam tohum ihtiyacının %96’sını yurt içinde üreterek, 86 ülkeye ihracat yapan ülke; Türkiye’dir. Son 18 yılda verdiğimiz 2 Milyar Liranın üzerinde destek ile; tohumluk üretimimiz 7 kat, tohum ihracatımız ise 9 kat artmıştır”

SON 18 YILDA, YEM BİTKİLERİ KAPSAMINDA TOPLAM 7 MİLYAR LİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI

Hayvancılığımızın gelişmesinde ve sürdürülebilir olmasında yem bitkilerinin en ucuz besin kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli “Yem bitkileri, sadece hayvanların besin ihtiyacını karşılamıyor, toprak ve suyu muhafaza ederek kendinden sonra gelen ürünlerin verimini de arttırıyor. Hayvancılıkta karlı bir üretim, elbette girdi maliyetlerini azaltarak mümkündür. Bu bağlamda Bakanlık olarak; Ülkemizde yem bitkilerinin ekiliş alanlarının arttırılması, kaba yem ihtiyacımızın yerli kaynaklardan karşılanması, silaj üretiminin arttırılması, daha ucuz ve kaliteli yem elde edilmesi amacıyla, yem bitkileri ekilişlerine önemli destek sağıyoruz. Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında; 18 yıl önce 216 bin hektar alanda 36 Milyon Lira olan destek miktarını, 2019 yılında 1 Milyon Hektar alanda 786 Milyon Liraya çıkardık. Son 18 yılda, toplam 7 Milyar Lira destekleme ödemesi yaparak, yem bitkisi üretiminde önemli artış sağladık. Böylece,  yem bitkisi ekiliş alanı 3 kat artışla 2,3 milyon hektara ulaştı.  Kaba yem üretimimiz ise 2 kat artışla 69 milyon tona çıktı. Yem bitkileri destek miktarını maliyetleri göz önünde bulundurarak her yıl güncelliyoruz” açıklamasını yaptı.

DAĞITILAN TOHUMLARIN YÜZDE 75’İ HİBE

Bugün, yüzde 75’i Bakanlığımız Katkılı Yem Bitkisi Tohumu Dağıtımı projesi kapsamında burada olduklarının altını çizen Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projenin iki ayağı var.  Birinci ayağında yer alan; pamuk ekilişi yapılan ve sonbaharda pamuk hasadından sonra, ilkbahar ekilişleri yapılıncaya kadar oluşan ara dönemde, tek yıllık yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması için %75’i hibe tohum desteği projesini İzmir’den uygulamaya başlıyoruz. Aliağa, Bergama, Çiğli, Dikili, Foça, Menemen, Kınık, Selçuk,  Tire ve Ödemiş ilçelerinde, 243 üreticimize 14.564 dekar alanda ekilmek üzere, 218 ton Fiğ tohumu ve 72 ton Yulaf tohumu dağıtımı yapacağız. Dağıtımını yaptığımız Alper çeşidi fiğ tohumu ve Sarı çeşidi yulaf tohumu; Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından geliştirilen çeşitlerdir. Dolayısıyla yerli ve milli tohumlarımız; egenin geliştirdiği tohumlar egenin toprakları ile buluşuyor. Tabi %75’i hibe olan bu önemli projemizi, İzmir’in yanında 13 ilimizde, toplam 210 Bin dekar alanda uygulayacağız

İkinci ayağı ise; Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi kapsamında; Nadasa veya boş bırakılan tarım alanlarında tek yıllık ve çok yıllık yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması için, %75’i hibe tohum desteği projesidir. Toplam maliyeti 25 Milyon Lira olan bu proje; 50 ilimizde, toplam 290 bin dekar alanda uygulanacaktır. Bu iki proje kapsamında, toplam 1 milyon dekar arazide üretim yapılarak, ülkemize ilave katma değer sağlamayı hedefliyoruz”

KÜTLÜ PAMUK PRİMİNİ %37,5 ARTIRARAK KİLOGRAM BAŞINA 1,1 LİRAYA ÇIKARDIK

Konuşmasında İzmir’den pamuk üreticilerimize önemli bir müjde vermek istediğini de ifade eden Bakan Pakdemirli “Pamuk, tekstil sanayinin önemli bir hammaddesi. Ülkemiz; ürettiği ve ihraç ettiği kaliteli tekstil ürünleri ile Dünya’da söz sahibi olmuş bir ülke. Ülkemiz, Dünyanın önemli pamuk üretim merkezlerinden birisi. Pamuk üretiminde Dünya’da 6. sırada, verimde ise 3. sıradayız. Son 18 yılda yürüttüğümüz başarılı politikalar ve destekler sayesinde kütlü pamuk verimi dekarda %40 artarak 500 kilograma ulaştı. Bugün açıklayacağım müjde ile hem üretimi, hem de verimi daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz.  Bildiğiniz gibi pamukta pirim desteği kilogram başına 80 kuruştu. Üreticilerimizden gelen talepler ve yaptığımız detaylı analizler sonucu kütlü pamuk primini %37,5 artırarak kilogram başına 1,1 Liraya çıkardık. Ayrıca pamuk üreticilerine, mazot ve gübre desteğiyle birlikte kilogram başına 1,23 Lira destek ödeyeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Mazot ve gübre destekleri ile prim destekleri içinden en yüksek destek tutarını pamuk çiftçisine ödediklerini söyleyen Bakan Pakdemirli “Bakanlık olarak her zaman üreticimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirketler yıl içindeki kazançları için yüzde kaç geçici vergi öderler?
Sonraki İçerikTürk vatandaşıyla evli kişiler ihlal durumlarında ikamet izni başvurusu yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz