Ana Sayfa Vergi Kurumlar vergisini zamanında ödemeyen firmalar %15’lik matrah artışı oranından faydalanabilir mi?

    Kurumlar vergisini zamanında ödemeyen firmalar %15’lik matrah artışı oranından faydalanabilir mi?

    Matrah Artırımında %15 oranında vergilendirilmesi

    395
    0

    Limited şirketimiz için 7326 kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunacağız. Hesaplanan vergiyi % 15 üzerinden beyan etmek istediğimizde 2019 yılı kurumlar vergisi tahakkukunda sadece damga vergisi ödemesi var ve bu ödeme 03.07.2020 tarihinde yapılmış şeklinde sistem uyarı veriyor; Vergi oranı %15 olamaz. Vadesinde ödenmemiş tahakkuk var Yıl:2019 Vergi kodu:0010 şeklinde. Bu tahakkukta sadece damga vergisi var ödenecek olan vergiler geçici vergi ile ödenmiş. Uyarıyı dikkate almadan indirimli tahakkuk alabilir miyiz?

    Sistem doğru uyarı veriyor. Damga vergisi borcunun da vadesinde ödenmesi gerekir.

    9.06.2021 öncesi başlayan vergi incelemesini müfettiş bitirmedi. 7326 Matrah artışı yapılmayacak. İnceleme bitiminde tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde 7326 yararlanıp ödeyecek. Müfettiş bu durumda SMYB bilerek kullanma iddiası ile Savcılığa yine de suç duyurusunda bulunabilir mi? 

    Müfettişin SMYB bilerek kullanma iddiası ile Savcılığa suç duyurusunda bulunup bulunamayacağı konusunda incelemenin detayı konusunda bilgimiz olmadan yorum yapılmaz.

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI

    KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

    MADDE 5 – (1) Mükellefler, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz.

    ç) Bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahlar, %20 oranında vergilendirilir ve üzerinden ayrıca herhangi bir vergi alınmaz. Ancak, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, artırımda bulunmak istedikleri yıla ait yıllık beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş, bu vergi türlerinden tahakkuk eden vergilerini süresinde ödemiş ve bu vergi türleri için bu Kanunun 2 nci ve 3 üncü madde hükümlerinden yararlanmamış olmaları şartıyla bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahları %15 oranında vergilendirilir. İstisna, indirim ve mahsuplar nedeniyle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken verginin bulunmaması hâlinde de bu hüküm uygulanır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBankaya Olan Borçlara Karşılık Gayrimenkul Devrinde Tapu Harcı İstisnası Var Mıdır?
    Sonraki İçerikVergi paketinde neler var?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz