Ana Sayfa TTK Kurumlar vergisi mükellefleri karla sonuçlanan her mali dönemde TTK gereği yasal yedek...

    Kurumlar vergisi mükellefleri karla sonuçlanan her mali dönemde TTK gereği yasal yedek ayırmak zorunda mıdırlar?

    422
    0

    Kurumlar vergisi mükellefleri karla sonuçlanan her mali dönemde TTK gereği yasal yedek ayırmak zorunda mıdırlar? Birde üstadım yasal yedek hangi kardan ayrılır.690 daki kardan varsa 580 geçmiş yıl zararları tenzil edilip o şekildemi hesaplanır.yasal yedek ayrılacak karın formulü nedir?

    TTK göre yasal yedekler ayrılması zorunludur. Yasal yedek Ticari kardan ayrılır. Geçmiş yıl zararlarının yedek ayrılması ile ilgisi olmaz. 690 hesap bilançoda yer almaz. 590 hesap dönem karına devir edilir. Yeni yılda ise 590 hesap 570 hesaba aktarılır. Yasal yedek için formül olmaz. TTK hükümlerine göre belirtilen oranlarda ayrılır. Uygulama için İnternet sitelerindeki örnek makalelerden yararlanınız.


    Sermayesinin tamamı ödenmeyen şirketler için yasal yedek ayrılır mı? Sermayenin tamamının ödenmesi gerekir mi?

    Yasal yedek akçe ödenen sermaye üzerinden ayrılır. TTK MADDE 519- (1) Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır.


    İştirak kazancı elde eden anonim şirket mükellefimiz elde ettiği kazancı ortaklarına dağıtmak istiyor. Bu durumda vergisel açıdan izlememiz gereken yöntem ve yapmamız gereken muhasebe kayıtları nelerdir?

    Normal kar dağıtımı yöntemi ile Genel Kurul kararı alınarak dağıtım yapılır. 

    Dağıtılacak kardan % 10 GV stopajı yapılır.


    Aktif toplamı nedeni ile kar dağıtım tablosu düzenlemek zorunda olan firmamız 2020 yılında kar dağıtımı yapmamıştır. Kurumlar vergisi beyannamesi ekindeki kar dağıtım tablosunu düzenleme zorunluluğu var mı?

    Kar dağıtımı yapılmamış ise kar dağıtım tablosu düzenlenmez.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSermayenin ödendiğine dair rapor örnekleri
    Sonraki İçerikKur korumalı vadeli mevduatta yararlanılan istisna tutarı 483.000 TL’yi aşarsa YMM tasdik raporu alınmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz