Ana Sayfa Vergi Kurumlar Vergisi Mükellefi Kime Denir?

    Kurumlar Vergisi Mükellefi Kime Denir?

    1642
    0

    1- KURUMLAR VERGİSİNİN KONUSU:
     5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde sayılan aşağıdaki kurumların, tüzel kişilikleri bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, kazançları Kurumlar Vergisine tabidir.

    2- KURUMLAR VERGİSİNİN MÜKELLEFLERİ
    2.1-
    Sermaye şirketleri: 29.06.1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan;
    2.1.1- Anonim Şirket (A.Ş.),
    2.1.2- Limited şirket (LTD.ŞTİ.),
    2.1.3- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler
    2.1.4- Benzer nitelikteki yabancı kurumlar
    sermaye şirketidir.
    Bu Kanunun uygulanmasında, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır.

    2.2- Kooperatifler: 24.04.1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa veya özel kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile benzer nitelikteki yabancı kooperatifleri ifade eder.

    2.3- İktisadî kamu kuruluşları: Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan
    2.3.1- Ticarî işletmeler,
    2.3.2- Sınaî işletmeler,
    2.3.3- Ziraî işletmeler iktisadî kamu kuruluşudur.

    Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, sermaye şirketi ve kooperatifler dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler, iktisadî kamu kuruluşu gibi değerlendirilir.

    Kaynak: Kurumlar Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMüjde! Büyükanne Maaşı Ödemeleri Yarın Başlıyor!
    Sonraki İçerikAmerikan Başkanından Finansal Sektöre Destek Sözü!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz