Ana Sayfa Vergi Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler

    Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler

    188
    0

    KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ’nde değişiklikler yapılarak aşağıdaki konularda açıklamalar yapıldı.

    1.7338 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye paralel olarak Tebliğe nakdi sermaye artışlarının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için söz konusu indirim oranının %75 olarak uygulanacağı ifadesi eklendi.

    2.“Her bir hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanma” ibaresi 7417 sayılı Kanunla yapılan sınırlamayauygun olarak “İndirimden beş hesap dönemi boyunca yararlanma” olarak değiştirildi.

    3.İndirim tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alındığından daha öncegeçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü geçici vergilendirme dönemi itibarıyla indirimden yararlanılması mümkün iken bu ibare dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyan kaldırıldığından sadece yıllık hesap dönemi itibarıylabu indirimden yararlanılmasınınmümkün olduğu belirtildi.

    4.İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların elde ettikleri kazançların 50’sinin beyan edilen kurum kazancından indirilebileceğineilişkin açıklama yapıldı.

    5.Sermaye azaltımında vergilemenin usul ve esasları hakkında açıklamalarda bulunuldu.

    1 Mart 2023 tarihli ve 32219 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 21)ile 7338, 7417 ve 7421 sayılı Yasa değişikliklerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

    Bu Yasalarla getirilen değişiklikler aşağıdaki gibiydi:

    26 Ekim 2021 tarihlive 31640 sayılı Resmi Gazetedeyayınlanan “7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 59 uncu maddesi ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin birinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklendi. “Nakdi sermaye artışlarının, yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için bu oran %75 olarak uygulanır.”

    Devamını okumak için tıklayınız…


    Kaynak: türmob
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhalenin İptal Edilmesi Halinde Sözleşmeye İlişkin Damga Vergisinin İade Edilmeyeceğine İlişkin Hüküm Anayasaya Aykırı Bulunarak İptal Edildi
    Sonraki İçerikElektrik Motorlu Binek Otomobillerinin ÖTV Matrah Tutarları Yükseltildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz