Ana Sayfa Güncel Kurumlar ve KDV matrah artışlarına ilişkin taksitlendirme ödemesini atlarsak matrah artışları bozulur...

Kurumlar ve KDV matrah artışlarına ilişkin taksitlendirme ödemesini atlarsak matrah artışları bozulur mu?

902
2
Kurumlar ver KDV matrah artışlarına ilişkin taksitlendirme ödemesi atlarsak matrah artışları bozulur mu?

 

Matrahı artırımı yaptık. İlk iki taksiti ödedik ancak üçüncü ödemeyi geç ödedik. Yapılanma bozulmuş mudur?

Matrah artırımı taksitleri süresinde ödenmez ise Matrah artırımı avantajları yok olur.
Yapılandırma Borçların taksitlendirilmesidir. Matrah artırımı bir yapılandırma değildir.

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

KDV ve Kurumlar vergisi matrah artışı ödemelerini hangi hesapta takip etmeliyiz?

7143 sayılı kanun kapsamında yapılmış olan matrah artışının bir taksitini ödemesem taksitlendirmem bozulur mu?

Kurumlar matrah artırımında bulunan firmalar vergi incelemesine alınabilir mi?

 

 

 

Önceki İçerikHasılat Esaslı Vergilendirilenler İçin Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Sonraki İçerikE-Ticarette B2C nedir?

2 YORUMLAR

  1. Mrb
    2018 de matrah artirimi çıktığında ben incelemedeydim 359 za gore beni incelemeye aldığı için matrah artırımına gidemedim inceleme bittiğinde 359 za gore olmadığı sadece kullanıcı olduğum için 01.03 2019 tarihinde yazılı olarak matrah artırımına gittim ve 6 eşit taksite matrah artirimim yapıldı ilk taksitim 31.03.2019 2. Taksit 30.05.2019 3.Taksit 30.07.2019 4. Taksit 30.09.2019 5. Taksit 30.11.2019 6. Taksit 31.01.2020 taksit bu şekilde Ben ilk 3 taksiti süresinde ödeme yaptım sonraki 3 taksiti ödemedim 2019 da benim 5 taksitim var ben 3 tanesini odedim 2019 da odemedigim 2 taksit kalmış kanunda bir takvim yılından 2 de daha fazla taksidin süresinde odenmediginde kanun hükmünden yararlanilamaz yazıyor ben burda ihlal yapmamışım yani 3 tane odemeseydim bozulurdu ama ben 2 tane ödememişim son 2019 da herhangi bir ihlal yoktur kanuna gore ve son taksidim 2020 1 ayına girdiğinde aynı kanuna gore 2020 sonuna kadar yatırdigim takdirde matrah haklarım yerinde olması gerekiyor ama maliye dekiler hakkimin bozulduğunu söylüyorlar ve vergi muffetisi beni incelemeye alıyor matrah yaptığım yıllara bu konuda görüşleriniz nasıldır tsk ederim kolay gelsin saygılar.

    • Merhaba,

      7143 Sayılı Kanun’un 5’nci maddesinin 4/a bendi;

      (4) Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre; (7143 sayılı Kanun’un 5’nci maddesi)
      a) Matrah ve vergi artırımının bu Kanunun yayım tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin, peşin veya ilk taksiti bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitte bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.

      Matrah artırımını düzenleyen bu maddesinde matrah artırımının vadesinde ödenmemesi halinde Kanunundan kaynaklanan haklardan yararlanılamayacağına dair hüküm var.

      Ancak bu konu ile ilgili ihtilaflar için bazı mahkemelerden “vergi dairesinin ödenmeyen matrah artırımını taksit ödemelerini mükelleften yazılı olarak istemesine rağmen mükellef tarafından ödenmemesi halinde matrah artırımı haklarından yararlanılamayacağı” yönünde kararlar çıkmıştır.

      Açıklamalar ışığında kendi durumunuzu hizmet aldığınız Mali Müşavirlik ve Avukatlık firmaları ile değerlendirip koşulları sağlıyorsanız dava açma alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

      İyi çalışmalar dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz