Ana Sayfa Vergi Kurum geçicideki % 1’lik indirime konu ihracat faaliyetinden elde edilen kazançtan kasıt...

    Kurum geçicideki % 1’lik indirime konu ihracat faaliyetinden elde edilen kazançtan kasıt nedir?

    293
    0

    Kurum geçicideki % 1’lik indirime konu ihracat faaliyetinden elde edilen kazançtan kasıt, ihracat hasılatı mıdır yoksa ihracata ait maliyetlerin düşüldüğü net kazanç mıdır?

    İhracat yapan kurumların münhasıran (sadece) ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Sizin tanımlamanıza göre net kurum kazancı Konun ile ilgili hesaplamalar ve örnekler için aşağıdaki linkde bulunan tebliği inceleyiniz.

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/3294/Mevzuat-Dosya/KVK-20-SAYILI-GN-TB-.pdf


    20 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 14/05/2022 Tarihli ve 31835 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

    7351 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen yedinci fıkrayla, ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı; sekizinci fıkrayla sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı, bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmayacağı; dokuzuncu fıkrasıyla da yedinci ve sekizinci fıkralardaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanacağına ilişkin açıklamalara yer verilen Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 20) 14/05/2022 tarihli ve 31835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

    Açıklayıcı bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.


    Kaynak: KVK tebliği İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİran’a uygulanan ambargo dolayısıyla hizmet ihracatı bedelini elden alınması KDV iadesine engel olur mu?
    Sonraki İçerikÜzerinde plaka yazan araç akaryakıt fişleri gider veya maliyet yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz