Ana Sayfa Vergi Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekli...

    Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekli midir?

    992
    0

    Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekli midir? 

    Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekmez.


    Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinde döviz hesaplarını kur korumalı ya geçirenler için kur farkı geliri istisna muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Özel bir muhasebe kaydı olmaz. Kur değerlemesi yapılır oluşan kur farkı geliri 646 hesaba yazılır. Yeni açılacak Kur garantili hesap 102 hesabın altında alt hesap olarak yer alır. 

    Kur farkı geliri total olarak (646) hesapta yer alır. 

    İstisnaya tabi tutulacak kısım ise 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz.


    Vadeli Euro hesabımızda bulunan 400.000 Euro’yu TL ye çevrilerek, Kur korumalı mevduat hesabına geçmeyi düşünmekteyiz. Ancak sürece ilişkin pek bilgi sahibi değiliz. Bizim için avantajlı mıdır?

    31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır. 

    Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır.

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz. 

    31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır. 2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesap da ki Döviz hesabı kapatılır. 

    Yerine Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açacaklardır. 

    Tebliği aşağıdaki linkte; 

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KVTebTasSN19.pdf

    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMerkezi yurt dışında olan bir şirket Türkiye’de şube açarsa açacağı şube dar mükellefiyet kapsamında mı olur?
    Sonraki İçerikPersonele yapılan prim ödemeleri SGK primine tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz