Ana Sayfa Vergi Kovid-19 tanısı konmuş meslek mensupları mücbir sebep kapsamında değerlendirilir mi?

    Kovid-19 tanısı konmuş meslek mensupları mücbir sebep kapsamında değerlendirilir mi?

    Kovid 19 tanısı konulan meslek mensupları müşterilerinin beyannamelerini mücbir sebep kapsamında sonra verebilir mi?, Covid-19 karantinasında olan SMMM’ler kendisinin ve müşterisinin beyannamelerini mücbir sebep kapsamında sonra gönderebilir mi?

    676
    0

    Meslek mensubumuz 04.09.2020 tarihinden covid-19 tanısı konulmuş ve yoğun bakımda yatmaktadır. Vuk 13.maddeye göre meslek mensubu ve mükelleflerimiz için mücbir sebebe alınması için ne yapmamız gerekmektedir?

    Meslek mensuplarımızın covid -19 tanısı ile tedavi altına alınması hali VUK 13. maddeye göre “mücbir sebep.” olduğu görüşündeyiz.

    Hastanede tedavi gören veya 14 günlük karantinada kalan meslek mensuplarımızı gerek kendisinin gerek ise müşterilerinin vergi beyanname ve bildirimlerinin gönderilmesine ilişkin süreler mücbir sebep nedeni ile; işlemez. (VUK Md.15 … 13’üncü maddede yazılı mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde bu sebep ortadan kalkıncaya kadar süreler işlemez. Bu takdirde tarh zaman aşımı işlemeyen süreler kadar uzar.)

    Yukarıdaki hükme göre meslek mensubunu taburcu olması veya karantina süresinin sona ermesi ile beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri yeniden hesaplanır. Hesaplama ise; VUK 17. maddede aşağıdaki gibi belirtilmiştir.

    “Zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanunî sürenin bir katını, kanunî sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere, Maliye Bakanlığınca münasip bir mühlet verilebilir.”

    Yukarıda belirtilen işlemler için meslek mensuplarımız hastalık veya karantina için alacakları Sağlık raporunu bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile iletmeleri gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020 Ekim Ayı Mali Takvim
    Sonraki İçerikEylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %4,8, ağustosa göre %28,5 artışla 16 milyar 13 milyon dolar oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz