Ana Sayfa Dünya Kovid-19 salgını Hindistan ekonomisini nasıl etkiledi?

    Kovid-19 salgını Hindistan ekonomisini nasıl etkiledi?

    508
    0

    Gelişmekte olan Ekonomiler

    Hindistan

    Hindistan hükümeti, virüsün yayılmasını önlemek için 2020 Mart ortalarında, düşük sayıda vaka olmasına rağmen sınır ve karantina önlemleri ile hızla tepki vermiştir. Zorunlu olmayan ameliyatlar ertelenmiş, tıbbi ürünler için geçici ihracat kısıtlamaları konmuş ve test kapasitesi artırılmıştır. 25 Mart’ta sıkı bir şekilde uygulanmaya konulan sokağa çıkma yasağı tedbiri ve yurtiçi toplu taşımanın geçici olarak durdurulması vaka sayısı eğrisinin düzleşmesine yardımcı olmuştur.

    GSYH’nin yüzde 10’unu oluşturan, mali ve parasal yardımları da içeren bir destek paketi açıklanmıştır. Hindistan Merkez Bankası faizlerin yükselmesini ve likidite açığını önlemek amacıyla hızlı davranmış ve politika faizini indirmiştir. Banka, piyasaya uzun vadeli repo işlemleriyle GSYH’nin yüzde 4’ü kadar likidite enjekte etmiştir. Hükümet iki farklı set halinde mali destek paketi uygulamaya koymuştur. 2020 Mart sonlarında sunulan ilk paket, acil sağlık önlemleri unsurunu ve en savunmasız gruplara ayni ve nakdi yardımları içermektedir. Örneğin, kırsal kesimde yaşayan 200 milyon kadına bir defaya mahsus nakit yardımı yapılmış, 30 milyon yaşlı ve engelli vatandaşa ise yiyecek yardımı yapılmıştır. 2020 Mayıs ortalarında sunulan ikinci paket ise finansal baskıyı azaltmak ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin, çiftçilerin, sokak satıcılarının, enerji sektörünün ve emlakçıların fon bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla sunulmuştur. Hükümet ayrıca, yatırımları özendirmek için birkaç yapısal reform duyurmuştur. Bu reform özellikle tarım sektörüne odaklanmıştır.

    Hindistan ekonomisi 2020 yılının birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 büyüyerek yüzde 2,1 düzeyindeki piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, söz konusu oran, çeyreklik büyüme rakamlarının açıklanmaya başladığı tarih olan 2004 yılından bu yana kaydedilen en düşük çeyreklik rakamdır. Böylelikle, 25 Mart’ta uygulamaya konulan ülke çapındaki sokağa çıkma yasağının kısmi yansımaları görülmüştür. Nitekim sanayi üretimi Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 azalmıştır.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYardımcı eczacı için 29 kodlu fiili hizmet zammından yararlanılabilir mi?
    Sonraki İçerik2020 Temmuz bildirimini SGK V2 sistemi üzerinden vermiştik. MUH-SGK olarak düzeltmek zorunda mıyız?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz